SON DAKİKA



Haber > Gündem > Arabası olan milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor!

Arabası olan milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor!

24 Nisan 2023 Pazartesi - 09:37




Arabası olan milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor. Araba sahipleri depozito ödeyecekler. Araba sahiplerini ilgilendiren detaylar ortaya çıktı. Atık otomobil akülerinin geri dönüşümü için hazırlanan yeni düzenlemeyle, akücü ve tamirciler, eski aküler için tüketiciye depozito bedeli ödeyecek. Akü değiştirirken eski aküsünü getirmeyen araç sahibi, depozito verecek. İşte arabası olan milyonlarca vatandaşı ilgilendiren detaylar...





Otomobil akülerinin geri dönüşümü için yeni bir düzenlemeye gidiliyor. Düzenlemeyle birlikte akücü ve tamirciler, eski aküler için tüketiciye depozito bedeli ödeyecek. Akü değiştirirken eski aküsünü getirmeyen araç sahibi, depozito verecek.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın taslağına göre, akü satan işletmeler ile oto tamirciler, tüketiciler tarafından getirilen atık aküleri almakla yükümlü olacak. Milliyet gazetesinin haberine göre; akücüler ve tamirciler, eski aküleri geri dönüşüm için akü üreticilerinin kuracakları sisteme iletecek ya da tüketiciye depozito bedeli ödeyecek.

Eski aküsünü getirmeyen depozito ödeyecek

Akü değiştirirken eski aküsünü getirmeyen araç sahibi, depozito verecek. Akü üreticileri tarafından 2020 yılı başından itibaren piyasaya sunulan aküler için geri kazanım katılım payı ödenmesi veya depozito uygulanması sağlanacak. Bakanlığın uygun gördüğü pil ve akülerin etiketinde “depozitoludur” ibaresi yer alacak.

İşletmelere uyarı

Akü satan işletmelerde, akülerin kesinlikle toprağa, suya, kanalizasyon sistemine, çöp konteynerine dökülmemesi ve yakılmaması yönünde uyarılar bulunacak. Sürücülerin getirdiği atık akümülatörler için geçici depolama alanı oluşturulacak.

Satış noktalarında ve internet sitelerinde akülerin toplanması için tüketicilere yol gösterilecek. Taşınabilir piller ve otomotiv pilleri ile akümülatörlerin kapasiteleri, üzerlerinde görünür, okunaklı ve silinemez bir şekilde belirtilecek. Zararlı madde içeren pil ve akümülatörlerin kullanımının engellenmesi, uzun ömürlü ve zararsız madde içeren şarj edilebilir pil ve akümülatörlerin yaygınlaştırılması sağlanacak.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap