Anayasa Mahkemesi'nde yeni başkanlık seçim süreci başladı
Yayın Tarihi: 22.10.2026 - 11:43
Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya'nın 12 yıllık görev süresinin 22 Aralık'ta sona erecek olması nedeniyle Yüksek Mahkeme'de yeni başkanın belirleneceği seçim süreci resmi olarak başladı.
Kaynak:HABER MERKEZİ
Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Kadir Özkaya’nın görev süresinin 22 Aralık 2026 tarihi itibarıyla dolacak olması sebebiyle, Mahkeme iç tüzüğü uyarınca başkanlık seçimi takvimi 22 Ekim itibarıyla işlemeye başladı.
AYM Mevzuatı gereğince başkanlık seçimi süreci, mevcut başkanın görev süresinin biteceği tarihten iki ay önce başlatılıyor. Seçim tarihi, yeri ve saati Başkan Kadir Özkaya tarafından belirlenerek en az 7 gün öncesinden üyelere yazılı olarak bildirilecek.
4 YILLIĞINA GÖREV YAPACAK: SALT ÇOĞUNLUK ARANIIYOR
AYM Genel Kurulu’nda yapılacak seçimde resmi bir adaylık başvuru şartı bulunmuyor; Mahkeme üyeleri seçim gününe kadar adaylıklarını açıklayabiliyor.
Başkan seçilebilmek için Yüksek Mahkeme'nin 15 üyesinden en az 8'inin oyunu alarak salt çoğunluğu sağlamak gerekiyor. Oylamada ilk turda gerekli çoğunluğun sağlanamaması durumunda seçi
ÖZKAYA YENİDEN ADAY OLAMAYACAK
18 Aralık 2014 tarihinde Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen ve 20 Nisan 2024'ten bu yana AYM Başkanlığı görevini sürdüren Kadir Özkaya, Anayasa'da öngörülen 12 yıllık üyelik süresini dolduracağı için başkanlığa yeniden aday olamayacak ancak oy kullanabilecek.