SON DAKİKA



Haber > Gündem > Aman dikkat: İkinci el otomobillerdeki fiyat oyunu deşifre oldu!

Aman dikkat: İkinci el otomobillerdeki fiyat oyunu deşifre oldu!

19 Temmuz 2023 Çarşamba - 13:10




İkinci el araçlar sıfır otomobillerden daha pahalı olunca Ticaret Bakanlığı yeniden harekete geçti ve çok sayıda kişi ve kuruma para cezası kesildi





Türkiye'de her şeyin olduğu gibi otomobil fiyatlarının artışı da devam ediyor. Devlet tarafından fırsatçıların önünün kesilmesine yönelik tedbirler alınılmaya çalışılsa da bu konuda pek başarılı olunamıyor.

Sıfır otomobilleri satın alarak araç getirilmemesini fırsata çeviren ve fahiş rakamlara otomobilleri satan kişilere yönelik engel olunması amacıyla caydırıcı bir kural olması için getirilen 6 ay ve 6 bin kilometre şartı da fayda etmedi.

Durum böyle olunca  Ticaret Bakanlığı önceki günlerde 2. el araç satışına ilişkin yeni bir düzenlemeyi duyurdu.

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren söz konusu karara göre, ikinci el araç satış fiyatı, sıfır araç satış fiyatının üzerinde olamayacaktı. Bu durum 1 Ocak 2024’e kadar yasaklandı ve yönetmelik de 15 Temmuz’da yürürlüğe girdi. Ancak Milliyet'in haberine göre, online satış platformlarındaki bazı satıcılar 2. el araçlarını sıfır araçtan pahalıya satabilmek için yeni bir yöntem geliştirdi. Ceza yememek için aracını sıfır araç fiyatından düşük listeleyen satıcılar ilanın açıklama kısmında ise ekstra ücretler sıralıyor.

Bu durum nedeni ile  2. el aracın satış fiyatı türlü gerekçeler gösterilerek sıfır araç fiyatını geçmiş oluyor. Söz konusu durumu fırsata çevirmek isteyen şahıslar sıfır aldıkları araçlara çeşitli modifikasyonlar yaparak  30 bin liradan başlayıp 500 bin lirayı bile aşan ekstra ücret talep ediyor.


Sosyal medyada da kullanıcılar ikinci el araç satışlarında ekstra para istendiğine dair şikâyetlerde bulunuyor.

Ticaret Bakanlığı, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından 2023 yılının ilk 6 ayında fahiş fiyat artışı ve stokçuluk yaptığı tespit edilen 369 firmaya toplam 152 milyon 820 bin 477.5 TL idari para cezası uygulandığını açıkladı. Ayrıca sıfır kilometre araçlarda stokçuluk yaptığı tespit edilen 13 otomotiv bayisine 15 aykırılıktan 2023 yılı ceza üst sınırından olmak üzere toplamda 66 milyon 879 bin TL idari para cezası verildi. 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap