SON DAKİKA



Haber > Gündem > Altın ve dolar neden yükseliyor? Sebebi belli oldu

Altın ve dolar neden yükseliyor? Sebebi belli oldu

09 Mayıs 2022 Pazartesi - 11:43




Gram altın 900 lira sınırı aşarken, Dolar/TL kuru 14.97 TL seviyesinde işlem görüyor. Peki altın ve dolar neden yükseliyor? İşte sebebi...





Altın fiyatlarını ve dolar kurunu FED faiz kararının ardından yatımcılar tarafından takip ediliyor. Peki altın ve dolar neden yükseliyor? Prof. Dr. Sefer Şener yükselişin nedenini milliyet.com.tr'ye değerlendirdi. İşte Şener'in açıklamaları: 

"Geçen hafta itibarıyla Fed’in faiz oranlarını 50 baz puan artırması öncelikle ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin de tarihi zirveler olan 3.1348 seviyesine yükselmesini beraberinde getirdi. Diğer taraftan dolar endeksini de 104 seviyelerinin üzerine çıkardı. Aynı zamanda Powell’ın vermiş olduğu mesajlar ve enflasyonla kararlılıkla mücadele edileceği anlayışı diğer taraftan enflasyonda yukarı yönlü şokların devam ediyor olması başta dolar endeksi, 10 yıllık tahvil faizleri olmak üzere Amerika’da faizlerin artmasını, altın fiyatlarının gevşemesini beraberinde getirdi.

Piyasalarda 75 baz puanlık faiz artırım ihtimali geçen hafta içerisinde altın fiyatlarını 1840 seviyesine kadar gevşetmişti. Fakat bunun ihtimal dışında olması aynı zamanda da Rusya, Ukrayna savaşının devam ediyor olması altın fiyatlarını 1840’lı seviyelere kadar gevşetmişti. 75 baz puanlık faiz artışının olmadığının görülmesi yeniden altın fiyatlarını 1900 doların üzerine taşımıştı.

Diğer taraftan bilanço azaltımı ihtimalinin aylık bazda 48 milyar dolarlar seviyesine kadar olabileceği beklentisi altın fiyatlarının yönünü aşağıya çevirmiştir. Özellikle ABD 10 yıllık tahvil faizindeki artış ve dolar endeksindeki yükseliş devam ettiği sürece altın fiyatlarında 1840’lı seviyelerin altı en azından orta vadede mümkün olmaya başlamıştır.

ALTIN VE DOLARDAKİ YÜKSELİŞİN NEDENİ BELLİ OLDU!


Dolar endeksindeki yükselişe bağlı olarak dolar/TL kurunun 14.90’ların üzerinde seyretmesi gram altının fiyatının 900 liranın üzerinde kalmasına sebep olmaktadır. Savaşın devam ediyor olması risk taşımakla birlikte hem bilanço azaltımı hem de faiz artışlarının devam etmesi önümüzdeki dönemde altın fiyatlarının gevşemesine yol açacaktır. Uzun vadede güçlü bir emtia olan altın yeniden 2 bin dolar seviyelerine ulaşacaktır. Çünkü Fed’in ana amacı fiyat istikrarını sağlamaktır. Fiyat istikrarında belli iyileşmeler yaşandığında yeniden altın fiyatlarının yukarı yönlü hareket etmesi muhtemel gözükmektedir.

OLASI TAHMİNLER

Ons altında 2 bin dolar seviyeleri görülürse gram altın da 930-940 lira seviyelerine çıkabilir."

HAFTAYA HAFİF SATICILI BAŞLADI

Öte yandan IKON Menkul tarafından yapılan değerlendirmede ise şu ifadelere yer verildi: 


"Geçtiğimiz hafta 200 günlük ortalaması altına kadar gerileme gösteren Ons Altın bu bölgeden gelişen tepki alımlarıyla hafta içerisindeki kayıplarının bir kısmını silse de haftayı kayıpla kapattı. %3.0'ün üzerinde Kasım 2018'den bu yana en yüksek seviyesinde seyreden ABD 10 yıllık tahvil faizleri Ons Altın cephesinde baskı oluşturmakta. Değerli madende yukarıda 1892 ve 1909 seviyeleri ilk direnç bölgeleri olarak takibimizde olacak. Aşağıda ise 200 günlük ortalaması öncesi 1871 bandı ilk destek bölgesi olarak izlenebilir.

DOLAR KURUNDA BEKLENTİLER NELER?

Geçtiğimiz hafta Global piyasalarda ABD Doları lehine görülen fiyatlamalarla USDTRY paritesi de haftayı son 4 ayın en yüksek seviyesi yakınlarında kapattı. Paritede yukarı yönelimin sürmesi durumunda 14.99 bandı üstüne olası yönelimlerde 15.10 ve 15.24 seviyeleri sonraki direnç bölgeleri olarak takip edilebilir. Diğer yandan paritede olası geri çekilmelerde 14.85-14.77 seviyeleri ve siyah yükselen trend çizgisi ilk destek bölgeleri olarak takibimizde olacak."

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap