SON DAKİKA



Haber > Gündem > AKP’den seçim paketi: İlk hedef YSK!

AKP’den seçim paketi: İlk hedef YSK!

10 Mart 2015 Salı - 11:07




AKP’nin Meclis’e sunduğu “seçim paketi” YSK’yı hedef alırken, müteahhitleri ve şirketleri kolluyor





AKP’nin “seçim vaatleri”ni içeren 33 maddelik yasa teklifi Meclis Başkanlığı’na sunuldu. Bazı Kanun ve Kanun Maddelerinde Değişiklik Öngören Yasa Teklifinde, YSK’nin seçimlerden önce özel radyo ve televizyonların propaganda amaçlı yayınlarını kontrol ve cezalandırma yetkisi elinden alınarak RTÜK’e devrediliyor.

Teklifte inşaat şirketleri ve müteahhitler kollanması dikkat çekerken, ön ödemeli konut satışında devir veya teslim süresi artırılıyor. Tüketici konutu almaktan vazgeçerse hem vergi hem harç masraflarını hem de müteahhide yüzde 2 ila 4 oranında tazminat ödeyecek.

MÜTEAHHİTLERE KIYAK

Teklifte dikkat çeken düzenlemelerden bazıları şöyle:

-Devlet birinci çocuk için 300, ikinci çocuk için 400, üçüncü ve sonraki çocuklar için 600 lira yardım yapacak.


-Evliliği teşvik amacıyla yeni evlenen çiftlere 15 bin TL konut yardımı yapılacak. Bakanlar Kurulu bu tutarı üç katına kadar artırabilecek.

-47 bin öğretmen alımı için kadro ihdas edilecek.

-Ön ödemeli konutların teslim süresi 36 aydan 42 aya çıkacak.

-Sermaye şirketlerinin nakdi sermaye artırımları üzerinden hesaplanacak faiz kurum kazancından indirilecek. Halka açık anonim şirketlerin kar dağıtımında farklı oranlarda kesinti yapılacak.

-Firmalara kredi garantisi veren kredi garanti kurumlarına sağlanan destek artırılacak.


-Evlenenlere 5 bin TL tutarında çeyiz yardımı yapılacak.

-Lisansüstü programlarından da öngörülen süre içinde mezun olamayanlardan artırımsız katkı payı alınacak. 2014-2015 eğitim ve öğretim döneminde artırımlı ödeme yapanlara normal katkı payının dışında kalan tutar iade edilecek.

AKP’den YSK’ye kuşatma

AKP, YSK’nın seçimlerden önce özel radyo ve televizyonların propaganda amaçlı yayınlarını kontrol ve aksi uygulamaları cezalandırma yetkisini elinden alarak RTÜK’e devrediyor. AKP, diğer yandan da YSK üyelerinin Meclis tarafından seçilmesine ilişkin yasa değişikliği hazırlıkları ile de kurumu seçim sürecinde kıskaca almaya çalışıyor.

Hükümet, YSK’nın Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde izlediği Erdoğan yanlısı yayın politikası ile kararları ve tarafsızlığı ihlal ettiği gerekçesiyle TRT’ye 7 program durdurma cezası vermesinin ardından bu seçim kampanyası sırasında iktidar yanlısı yayın yapan yandaş kurumların bu tür cezalarla karşılaşmasını önlemek için düğmeye bastı. AKP’nin YSK’daki Temsilcisi Şeref Malkoç tarafından yürütülen bir çalışmayla belirlenen ve yanlı yayın yapan özel radyo ve televizyonları cezalandırma yetkisini elinden alan yasa teklifi TBMM’ye sunuldu.


Havuz medyasının ceza almadan yanlı yayın yapmasını bu teklifle Anayasa engeline takılmadan kolaylaşacak.

CHP’nin YSK temsilcisi Mehmet Hadimi Yakuboğlu, BirGün’e yaptığı değerlendirmede, “Anayasa’nın seçim yasalarında yapılacak değişikliklerin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmayacağına ilişkin hükmünü aşamazlar. Belki yasa kabul edilmeyecek ama özel radyo ve televizyonlara ceza almayacaksınız mesajı vermiş olacaklar’’ dedi.

‘Aykırılık yok’

AKP’nin kurul temsilcisi Şeref Malkoç şunları söyledi: “Yasanın kabul edilip edilmeyeceğini bilmiyoruz, o nedenle Anayasa’ya aykırılık bu aşamada iddia edilemez. Yasakların uygulanması YSK’ya bağlı ama varolan cezai müeyyideleri kaldırıyoruz. TRT’nin finansmanını devlet yapıyor, bu nedenle tüm siyasi partilere eşit davranmak zorunda. Ancak özel radyo ve televziyonların böyle bir zorunluluğu yok, onlar ticari işletmeler. Bu kuruluşlara haksız cezalar verildi.’’

 


CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ise şöyle konuştu: “YSK’sız bir seçim sistemi getirme, seçimlerin keyfi yürümesini sağlama peşindeler. YSK’nın özel radyo ve televizyonların yandaş yayınlarını denetleme olanağını elinden alarak keyfi, tek yanlı kamuoyu yaratmak istiyorlar. Buna izin vermeyiz. İç Güvenlik Paketi’ni getirmedeki amaçları neyse, bu değişikliği de o nedenle istiyorlar.”

‘’Seçilmek istiyorsanız…’’

Erdoğan’ın “Başımıza yeni bir Anayasa Mahkemesi çıktı’’ sözleriyle tepki gösterdiği kurulun Teşkilat Yasası’nın değiştirilmesi için başlanan hazırlıklara hız verildiği öğrenildi. Buna göre, kurulun altısı Yargıtay, beşi Danıştay Genel Kurullarınca kendi üyeleri arasından üye tamsayılarının salt çoğunluğunun gizli oyu ile seçilen asil ve yedek üyelerinin TBMM Genel Kurulu’ndan seçilmesi öngörülüyor. Üye sayısının 15’e çıkartılması ve siyasi partilere milletvekili sayılarına göre YSK’da kontenjan tanınmasının planlandığı bildirildi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap