SON DAKİKA



Haber > Gündem > AKP, vekilliği 5 yıl yapmak istiyor!

AKP, vekilliği 5 yıl yapmak istiyor!

11 Mart 2015 Çarşamba - 09:39




AKP, milletvekilliği süresinin uzatılması için CHP'nin kapısını çaldı





AKP milletvekilli seçim süresini dört yıldan beş yıla çıkarmak için düğmeye bastı. AKP Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, genel seçimlerin 4 yerine 5 yılda bir yapılması ve buna bağlı olarak da milletvekilliği süresinin dört yıldan beş yıla çıkarılması için CHP’nin kapısını çaldı.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ile görüşen AKP’li Aydın, bu konudaki Anayasa değişikliği için destek istedi. Edinilen bilgiye göre; bu talep CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na soruldu ve “Yüzde 10 barajı düşmeden böyle bir destek vermeyiz” yanıtı alındı.

Süresi beş yıl olan genel seçimler Cumhurbaşkanını halkın seçmesine imkan sağlayan referandumla 2007 yılında dört yıla inmişti. Bu değişiklik ile Cumhurbaşkanının görev süresi de 7 yıldan 5 yıla inmiş, ancak 5+5 formülü de getirilmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan daha önce genel seçimin dört yıla düşürülmesiyle ilgili “Tek hatamız” yorumunu yapmıştı.

ERDOĞAN’I NASIL ETKİLER

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na AKP’nin getirdiği başkanlık sistemi modelinde “Milletvekili seçimi ile başkan seçimi aynı gün yapılsın” önerisi getirilmişti. Başkanlık sistemine karşı çıkan CHP ise aynı gün yapılacak seçimlerin “Kuvvetler ayrılığı ilkesini” sağlayamayacağını savunmuştu.


Milletvekili seçim süresinin değiştirilmesi, AKP’nin Anayasa komisyonuna getirdiği teklifle birlikte düşünüldüğünde, başkanlık sistemine atılmak istenen ilk adım olarak yorumlandı. 7 Haziran 2015 seçimlerinden sonraki seçimlerde milletvekilleri ile birlikte “Başkan” da oylatılmak isteniyor. Eğer istenirse süre bakımından belediye seçimleri de aynı gün yapılabiliyor, böylelikle 3 sandık kurulabiliyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap