SON DAKİKA



Haber > Gündem > AKP anketlerde eridi, Erdoğan kolları sıvadı: 3600 ek gösterge, EYT...

AKP anketlerde eridi, Erdoğan kolları sıvadı: 3600 ek gösterge, EYT...

23 Şubat 2022 Çarşamba - 09:24




Emeklilikte yaşa takılanlar konusunda adım atmayan AK Parti, seçime az bir süre kala tutumunu değiştirdi.





Vatandaşlar arasında  EYT olarak olarak bilinen emeklilikte yaşa takılan milyonlarca vatandaş, 23 yıldır 1999’daki değişikliğin mağduriyetini yaşıyor. Konu özellikle de seçim dönemlerinde sık sık gündeme geliyor. Zaman zaman hükümet kanadından “çalışma var” açıklamaları yapılsa da somut bir adım atılmıyor. 

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan 2019’da yine EYT’nin gündemde olduğu bir dönemde, “Biz bunu yapmayacağız. Arkadaşlarıma söylüyorum. Beni bu yola asla teşvik etmeyin. Milletimin zararına olan bir şeye asla yokum. Seçim kaybetsek de yokum” demişti. Erdoğan, “Erken emekli olacak, çalışmaya devam edecek. Yani çift dikiş” diyerek de konuya karşı olduğunu dile getirmişti.

Aradan geçen zaman sonrası AK Partinin anketlerde erimesiyle birlikte tutum değişti. AK Parti Grup Başkanvekili Emin Akbaşoğlu, “5 adım” atacaklarına dair açıklamaları olduğunu belirterek, ilk dördünü şöyle sıraladı: “Asgari ücret, memur ve emeklilerin maaş artışı, 3600 ek gösterge, sözleşmelilere kadro.” 

BEŞ MİLYONU İLGİLENDİRİYOR

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, Akbaşoğlu, bunlar çözüldükten sonra beşinci olarak da EYT’lilerle ilgili konuyu masaya yatıracaklarını söyledi. Şimdiye kadar ilk iki konunun çözümlendiğini, üçüncü sıradaki 3600 ek gösterge görüşmelerinin devam ettiğini belirten Akbaşoğlu, sonrasında da sözleşmelilere kadro konusunun ele alınacağını bildirdi.


Bunlar bittikten sonra EYT’nin gündeme geleceğini kaydeden Akbaşoğlu, “Bu konuyla ilgili ne yapacağımızın müjdesini 2022 yılı içinde bütün kamuoyuyla, EYT’li kardeşlerimizle paylaşacağız” dedi. İktidar bu yıl içerisinde 3600 ek gösterge ve sözleşmelilerin durumunu ele almayı planlıyor. Bu iki konu zaten memur toplu sözleşmesinde de bu yıl içerisinde ele alınacak konular arasında bulunuyordu. AKP yılın sonunda EYT konusunu gündeme getirmeyi ve seçime kadar da gündemde tutmayı hedefliyor. EYT konusu yaklaşık beş milyon yurttaşı ilgilendiren bir konu. Düzenleme yapılması halinde hemen emekli olabilecek durumda olan 700 bin ile 1 milyon arasında yurttaş var. AKP’nin açıklamasının ardından emeklilik bekleyen milyonlarca yurttaş yine “umutlandırıldı.” Çalışmakta olan işçiler beklenti içerisine girdi. Son günlerde işyerlerinde işçiler arasında temel konulardan birisi de bu. EYT’nin çıkıp çıkmayacağı, çıkarsa kimleri kapsayacağı konuşuluyor.

"İÇLER ACISI DURUMDAYIZ"

EYT Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Boran Özüpak, dün CHP grup toplantısına katıldı. Meclis’te AK Parti ve MHP yöneticileriyle yapılan görüşmeler hakkında EYT’lileri bilgilendiren Özüpak, öncelik sırasında beşinci sıraya konulmalarını eleştirdi. Dokuz yıldır mücadele içinde olduğunu dile getiren Özüpak, “Sorunumuz ayyuka çıkmış durumda. Geçim derdi içindeyiz. İşsisiz aşsısız, ocağında tenceresi kaynamayan birçok arkadaşımızın varlığına şahidiz. İçler acısı durumdayız” dedi. 

Akbaşoğlu’nun “2022 yılında bir açıklama yapılacağı” yönündeki sözlerini anımsatan Özüpak, şöyle devam etti:

“Dokuz yıldır bu işin içindeyim. Direk aklıma gelen düşünce şu: 2022 yılı sonunda bir açıklama yapılacaksa bu yasallaşacak mı? Haklarımız iade edilecek mi ? Yoksa bir seçim vaadi olarak sürüncemeye mi girecek ? Bir seçim yatırımı mı olacağız ya da 3600 ek gösterge gibi dört yıl mı bekleceğiz? Taşeronlar gibi bir parmak bal sürülüp de sonrasında ne haliniz varsa görün mü denilecek? Şubattayız. Aralık ayına kadar yine askıda mı kalacağız ? Ben bu açıklamaları samimi bulmadım. Eğer bu yasa bir gecede çıktıysa bir günde de iptali söz konusu.”


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap