SON DAKİKA



Haber > Gündem > AK Parti'nin EYT planı belli oldu: İktidara yakın gazeteci tek tek sıraladı

AK Parti'nin EYT planı belli oldu: İktidara yakın gazeteci tek tek sıraladı

20 Ocak 2022 Perşembe - 08:55




Kamuoyunda Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) olarak bilinen EYT sorunuyla ilgili AK Parti'nin planı belli oldu. Takvim gazetesi yazarı Faruk Erdem atılacak adımları tek tek sıraladı.





AK Parti tarafından 31 Mayıs 2006’da çıkarılan 5510 sayılı kanunla nihai emeklilik yaşının 65’e çıkarılmasıyla milyonlarca işçi emeklilikte yaşa takıldı. Kamuoyunda Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) olarak bilinen EYT sorunuyla ilgili AK Parti'nin atacağı adımları iktidara yakınlığıyla bilinen Takvim gazetesi yazarı Faruk Erdem açıkladı. 

EYT düzenlemesi için AK Parti iktidarı tarafından atılacak adımları Faruk Erdem şu şekilde açıkladı:

"KAPSAMIN BELİRLENMESİ: Tarif yapılacak, bu tarifin sonunda kimler EYT kanunu kapsamına girer diye böylelikle sayı ortaya çıkacak. 5 milyon diyen var 10 milyon diyen var....Öncelikle bunun tespit edilmesi gerekiyor kimler hak sahibi olacak diye.

KİMLER EYT'Lİ GRUP?: 9 Eylül 1999 tarihi öncesinde sigortalı olmuş, kadınsa 20 yılı erkekse 25 yılı tamamlamış, belli bir prim gününü tamamlamamış ama yaş şartına takılmış grup.

EMEKLİLİK ŞARTLARININ TESPİTİ: Kapsamın belirlenmesinden sonra emeklilik şartlarının da tespit edilmesi gerekiyor. 'Bu da önemli aşama bununda üzerine çalışılması lazım. Nasıl emekli edeceksiniz? daha önce Bağ-kurlu olmuş biri sonra SSK'lı olmuş hangi kurumdan emekli edeceksiniz? kaç yaşında emekli edeceksiniz? gibi formüller var.' bunların da tespit edilmesi gerektiğini bildirdi.


MALİ BOYUTUNUN TESPİTİ VE KAYNAK BULUNMASI: Yaşa takılanların sayısı ile ilgili rakamlar ortaya atılsa da kesin bir rakam yok. Ama farklı kurumdan sigortalı olduğu bir yapının olması çok sayıda kişiyi ilgilendiriyor.

Neticede maaş verilecek. Dolayısıyla mali boyun tespiti ve kaynak bulunması önemli. Kimler emekli edilecekse onlara ne kadar maaş bağlanacak? Hangi kurumdan emekliyse o kurumdan mı maaş bağlanacak?

UYGULAMA USULLERİ:  Bu aşamada uygulama ile ilgili kısımların tespit edilmesi gerekiyor. Örneğin; 9 eylül öncesinde olanlar emekli edilecek denecek . Belki kişi emekli olmak istemiyor. Belki memur emekli olmak istemiyor.. Burada resen emeklilik mi olacak? Bize mi sorulacak? Kimler isteyecek. Bu soruların tespiti lazım.

YASALAŞMA AŞAMASI: Bütün aşamalar tamamlandıktan sonra yasal düzenlemenin yapılması gerekiyor. Burada bir tasarı hazırlanacak Meclise gelecek. Meclis'te belki buna ilaveler, çıkartmalar yapılıp. Son haline gelecek. Sonra yasalaşacak.

Beğendim
1
Sevdim
2
Beğenmedim
0
Üzgün
1
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap