SON DAKİKA



Haber > Gündem > Abdülkadir Selvi de Diyanet'e patladı: İslam'da böyle bir şey yok

Abdülkadir Selvi de Diyanet'e patladı: İslam'da böyle bir şey yok

30 Ağustos 2021 Pazartesi - 10:15




Diyanet İşleri Başkanlığı'nın fetva makamından gelen birbirinden farklı midye açıklamaları medyanın da gündemine düştü. Bugün Selvi, İslam'da böyle bir şeyin olmadığını söyleyerek Diyanet'in kendisini tekzip ettiğini söyledi.





lmiştir” diyor. Sadece bunu mu diyor? Yok. Ayetlerden ve hadislerden de örnekler veriyor. Bakara Suresi’nde sadece murdar et ile domuz etinin haram kılındığının yer aldığını, En’am Suresi’nde yemek için deniz yiyeceklerinin helal kılındığını anlatıyor.

E hocam bu ne lahana bu ne perhiz. Hem Kur’an-ı Kerim’de deniz ürünleri helal kılınıyor, siz hangi yetkiye dayanarak haram kılıyorsunuz demeye hazırlanıyordum. Hoca bir de, peygamberimizin, ”Deniz suyu temiz. Ölüsü helaldir” dediğini aktarmaz mı?

Diyanet’e karşı tam hücuma geçmeye hazırlanıyordum ki, tartışmalara dönüp bir baktım.

Fetvada ne deniyor?

Midye yenilmez diye bir fetva yok. Peki ne var? Fetva hattına gelen sorular üzerine dört mezhepte deniz ürünlerinin yenilmesi konusu nasıl yer alıyor diye bilgi veriliyor. Şafi, Maliki ve Hanbeli mezhepleri deniz ürünlerinin yenilmesi konusunda oldukça geniş bir yaklaşıma sahip. Hanefi mezhebinde ise bazı kısıtlamalar var. Diyanet’in fetvasında bunlar hatırlatılmış. Ama timsah, yılan, kaplumbağa gibi hayvanlar dışında midye, kalamar, istakoz, karidesi istediğiniz gibi yiyebilirsiniz deniliyor.


İmam Şafi’nin, ”Denizden babam çıksa yerim” dediği söylenir. Siz o kadar yapmayın ama midyeleri rahat rahat midenize indirebilirsiniz.

Diyanet fetvasını güncellemişti

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı, "Kur'an ve sünnette yenilmeyecek olan hayvanlarla ilgili bir liste verilme yönüne gidilmemiş, domuz gibi ismi belirtilerek yasaklananların yanında diğer hayvanlar için ilke ve ölçüler konulmakla yetinilmiştir." dedi.

Haçkalı, Din İşleri Yüksek Kurulunun deniz ürünleriyle ilgili görüşüne yönelik bazı medya kuruluşlarında yer alan haberlere ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Allah'ın, insanı dünyada başıboş bırakmadığını, ona doğru yolu gösteren hidayet rehberi kitaplar ve yaşantılarıyla örnek olan peygamberler gönderdiğini belirtti.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap