SON DAKİKA



Haber > Gündem > ABD'nin aklıselimle davranacağını umuyorum

ABD'nin aklıselimle davranacağını umuyorum

26 Temmuz 2019 Cuma - 12:09




ABD’den gelen “S-400’leri aktif etmeyin” çağrısına yanıt veren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “S-400’lerin nisan ayında aktif hale getireceğiz” dedi. F-35’lerin satışının durdurulmasına ilişkin de “S-400 meselesinde Türkiye’ye daha fazla adaletsizlik yapılmamalı” açıklamasını yapan Erdoğan ABD’nin ‘aklı selimle’ davranacağını umduğunu söyledi.





ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi almasına ilişkin, "Daha fazla yaptırım gelebilir. Açıkçası S-400'lerin operasyonel hale getirilmemesini istiyoruz, amacımız bu." açıklamasından hemen sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan S-400 hava savunma sistemleri konusunda ABD'nin aklı selim hareket edeceğini umuyorum. Nisan 2020'de bu sistemleri aktif olarak kullanmaya başlayabileceğiz" açıklaması geldi. 

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin genel merkezinde AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:

"ABD'NİN AKLI SELİM DAVRANACAĞINI UMUYORUM"

Pençe-1 ve Pençe-2 harekatlarıyla Fırat'ın doğusundaki teröristlerinde Kuzey Irak'la irtibatını kesmiş olacağız. Erbil'deki konsolosluk görevlimize saldırı, harekatımızın ne kadar isabetli olduğunun teyididir. Konsolosluk görevlimizi şehit eden teröristlerin tamamını da yakaladık. Eksik varsa ya da başarılı bir operasyonla inlerinde etkisiz hale getirdik. S-400'leri Nisan 2020 bu sistemleri aktif olarak kullanmaya başlayabileceğiz. ABD'nin aklıselimle davranacağını umuyorum.Montaj ve eğitim safhalarının ardından Nisan 2020’de bu sistemleri aktif olarak kullanmaya başlayabileceğiz. F-35’ten dışlanmak başta olmak üzere tehditlerin hiçbiri bizi alıkoymayacağını bir kez daha ifade etmek isterim. Bu meselede Türkiye'ye daha fazla adaletsizlik yapılmamalıdır. Biz bağcıyı dövmek değil üzüm yemek peşindeyiz. Kendi hava savunma sistemlerimizi, harp alt yapımızı geliştirme konusundaki çalışmalarımızı hızlandırıyoruz. Türkiye gemisinde delik, Türkiye kalesinde gedik açtırmayacağız."

"Cumhur İttifakı’nın lokomotifliğini yaptığı büyük ve güçlü Türkiye hedefine doğru ilerliyoruz. Eksikliklerimiz ve hatalarımız olabilir ama hiç kimse samimiyetimizden şüphe edemez. Bugüne kadar elde ettiğimiz tüm başarıların gerisinde de işte bu anlayışla hareket etmemiz vardır. Önümüzdeki dönemde de eksikliklerimizi gidererek, hatalarımızı düzelterek devam edeceğiz."


POMPEO'DAN SKANDAL AÇIKLAMALAR 

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Amerikan basınına yaptığı açıklamada, "Daha fazla yaptırım olabilir ama açıkçası S-400'lerin operasyonel hale gelmemesi gerçek anlamda hoşumuza gidecek bir durum olacaktır" dedi. Dışişleri Bakanı Pompeo, "Türkiye'ye S-400'ün aktive edilmesini kabul edemeyeceğimizi söyledik. Kendilerini F-35 programından çıkararak kararlılığımızı gösterdik. Daha fazla yaptırımlar da olabilir. Asıl üzerinde durduğumuz ise S-400'lerin operasyonel hale gelmemesi. Amacımız bu. Türk yetkililere uzun süredir bu sistem ile F-35'lerin uyumlu çalışamayacağını anlatıyoruz. Bazı parçaları alıyorlar ancak bu kararı gözden geçirmelerini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Salı günü Senato Dış İlişkiler Komitesi'ndeki üst düzey Demokratlar, Başkan Donald Trump'a yazdıkları mektupta, Türkiye'ye yaptırım çağrısında bulundu. Beyaz Saray, 17 Temmuz'daki açıklamasında ise S-400 sisteminin satın alınmasının Türkiye'yi F-35 savaş uçağı programında tutmayı imkânsız hale getireceğini söylemişti.

Pompeo, Tahran ile Washington arasında bu yıl artan gerilim nedeniyle gerekli görüldüğü takdirde İran'a gideceğini söyledi. Pompeo, Tahran'a gitmek isteyip istemediği sorusuna, "Tabii. Eğer çağrı gelirse ben de İran'a giderdim. Doğrudan İran halkıyla konuşma şansını yakalamayı isterim" cevabını verdi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap