SON DAKİKA



Haber > Gündem > ABD’den Türkiye’ye ambargo! Hedef Türk SİHA’ları

ABD’den Türkiye’ye ambargo! Hedef Türk SİHA’ları

23 Ağustos 2021 Pazartesi - 11:10




ABD’de Türk SİHA’larının üstün başarısı korkulur oldu. Türkiye’ye ambargo uygulatmak ve Türkiye'nin SİHA üretimine takoz koymak adına ABD’de senatörlerin Dışişleri Bakanı'na rapor verdiği belirtildi.





Karabağ’daki Azerbaycan-Ermenistan savaşında, Suriye ve Irak’ta PKK ve YPG’ye karşı ve Libya’da da Hafter güçlerine karşı yapılan mücadelede büyük bir başarı gösteren Türk SİHA’ları ABD’nin hedefine girdi.

Milli Gazete yazarı Prof.Dr. Ata Atun bugünkü yazısında BAYKAR İnsansız Hava Aracı Sistemleri’nin başarısını ve ABD’nin son muharebelerde büyük başarı gösteren Türk İHA ve SİHA’ları nasıl hedefe aldığını kaleme aldı.

Prof.Dr. Ata Atun “ABD’den Türkiye’ye ambargo girişimi” başlıklı yazısında ABD’nin Türk Silahlı Kuvvetleri’nin başarısını her daim kıskandığını, bu kabiliyetinin önüne geçmek uğraş içerisine girdiğini Prof. Dr. Necmettin Erbakan önderliğinde gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekatı örneğiyle ortaya koydu.

Ata Atun yazısında “1974 Kıbrıs Barış Harekâtı sonrasında -1975 yılı başında-, İsrail’in de büyük katkılarıyla ‘ABD’den Türkiye’ye silah ambargosu’ kararını aldırtmışlardı. TSK’nın kullandığı tüm araç gereçlerin, silahların, tankların, uçakların ve bunların cephanelerinin ABD yapımı ve dolaylı olarak ABD’ye bağlı olması nedeni ile söz konusu ambargo TSK’yı adeta çökme noktasına getirmişti. Başkan Gerald Ford’un onayladığı bu karar, 3 yıl sonra Jimmy Carter tarafından kaldırıldı. Kaldırılma nedeni Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin, İncirlik hariç, sınırları içindeki tüm Amerikan üslerini kontrol altına almasıydı. ABD’nin bu ambargosu her ne kadar TSK’nın canını yakmış, hazinenin karaborsadan yedek parça almasına neden olmuşsa da, uzun vadede Türkiye’nin çıkarına oldu. Türkiye’nin ne pahasına olursa olsun kendi silahını üreterek bağımsız olma yolunu seçmesinin temelini oluşturdu.” Derken tarihin tekerrür ettiğini belirtti.

ABD’NİN HEDEFİNDE TÜRK İHA VE SİHA’LARI VAR

ABD’nin şimdi de hedefine Türk İHA ve SİHA’ların olduğunu yazan Ata Atun Kıbrıs Barış Harekatı’nda Türkiye’ye ambargo uygulanmasında büyük rol oynayan Bob Menendez, Gus Michael Bilirakis ve bazı senatörlerin yeniden harekete geçtiğini ifade etti.


ABD’nin yeni bir ambargo hazırlığı yaptığını öne süren Atun “Pentagon bu konuda çok geç kalındığının farkında. Bu nedenle de ekonomik ambargo dâhil her tür kısıtlamanın Türkiye’ye uygulanmasını destekliyor. Belli bir süre sonra bu mektup doğrultusunda Kongre tarafından Türkiye’ye ambargo konması kararı alınırsa, imzalayacak kişi de Başkan Joe Biden. 1975 ABD ambargosunun 3 yaratıcısından biri olan Biden… Bence kesin imzalar imzalamasına da Türkiye’nin eski Türkiye olmadığını da öğrenir cevap olarak…” diye yazdı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap