SON DAKİKA



Haber > Gündem > 50 yıllık savaş bitti! Avrupa'ya yeni komşu geldi

50 yıllık savaş bitti! Avrupa'ya yeni komşu geldi

15 Haziran 2022 Çarşamba - 10:15




Üzerinde yaşam olmayan yaklaşık 1 kilometrekarelik küçük ada için yarım asırdır verilen kavga sona erdi, Kanada ve Danimarka adayı yarı yarıya paylaştı.





Aralarında ABD ve Rusya'nın da bulunduğu sekiz ülkenin birden göz diktiği Kuzey Kutbu'ndaki bir ada için verilen 50 yıllık savaş, resmen sona erdi. Kuzey Kutbu'nda kara ve deniz sahası olan ülkeler; Norveç, Rusya, İsveç, Finlandiya, İzlanda, ABD, Kanada ve Grönland'ın bağlı olduğu Danimarka.

İklim değişikliğinin bu hızla devam etmesi halinde 2035 yılında ya da 2040'ların ortasında Kuzey Buz Denizi alamet-i farikası olan buzlardan yaz mevsiminde büyük oranda arınmış olacak. Bu, kutuplara sınırı olan ülkeler arasında bir enerji yarışının başlaması demek.

Mineral bakımından oldukça zengin olan Kuzey Kutbu çevresinde şimdiye kadar onlarca devasa petrol ve doğalgaz rezervi keşfedildi bile. Kuzey Kutbu'nda keşfedilen 60'a yakın dev rezervin 43'ü Rusya sınırlarında, 11'i Kanada'da, altısı ABD Alaska'da ve biri de Norveç'te.

ABD Jeolojik Kurumu'na göre, 160 milyar varil petrol ve dünyanın henüz keşfetmediği doğal gazın yüzde 30'u Kuzey Kutup Bölgesi'nde bulunuyor. Büyük bölümü deniz olduğu için aynı Antarktika'da olduğu gibi burada da çevreyi koruyacak uluslararası anlaşmalar yok. Küresel ısınma, bölgenin büyük bölümünde buzların erimesine neden olduğu için sondaj kolaylaşıyo

NARES BOĞAZI'NDAKİ KÜÇÜK ADA


Kuzey Kutbu'na oldukça yakın bir konumdaki küçük bir ada için karşı karşıya gelen Danimarka ve Kanada'nın rekabeti, 1971 yılına uzanıyor. Atışma ilk olarak, Kanada ile Danimarka'nın özerk bölgesi olan Grönland'i ayıran, 35 kilometrelik Nares Boğazı'ndaki sınır anlaşmazlıklarının çözmek üzere toplanıldığı sırada başladı.

Ülkeler 1973'te boğazın sınırları üzerinde anlaşmaya vardı ama bu küçük adanın hangi ülkeye ait olacağı konusunda uzlaşamadılar ve bu konuyu ilerleyen bir tarihte kararlaştırmak üzere masadan kalktılar.

Bir kayalık olan Hans Adası Kanada'ya da, Grönland'e de 18 km mesafede, yani uluslararası deniz hukukuna göre bu iki ülke de ada üzerinde hak iddia edebilir.

1984'e gelindiğinde Kanada cüretkâr bir adım atarak adaya asker çıkardı ve adanın kendilerine ait olduğunu göstermek üzere buraya Kanada bayrağı dikerek, yanına da bir şişe Kanada viskisi bıraktı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap