SON DAKİKA



Haber > Gündem > 5 TL'lerdeki Atatürk görseli tartışması büyüyor: Darphane'den ilk açıklama

5 TL'lerdeki Atatürk görseli tartışması büyüyor: Darphane'den ilk açıklama

20 Aralık 2023 Çarşamba - 11:59




Cumhuriyet'in 100. yılına özel 100 milyon adet basılan madeni 5 Türk Lirası'ndaki Atatürk kabartmasının Atatürk'e benzemediğine dair eleştiriler sonrasında Darphane'den "kasıtlı olarak para üzerindeki Atatürk rölyefiyle oynandı" açıklaması geldi.





Cumhuriyet'in 100. yıl dönümü için basılan ve dolaşıma giren 5 liralık hatıra paralar AA tarafından Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünde görüntülendi.
5 TL'lerdeki Atatürk görseli tartışması büyüyor: Darphane'den ilk açıklama - Resim: 2

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan "Cumhuriyet'in 100. Yılı Anısına 5 TL Değerindeki Madeni Hatıra Paraların Çıkarılmasına İlişkin Tebliğ"e göre, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce özellikleri belirlenen 5 liralık madeni hatıra paralar 100 milyonla sınırlı olmak kaydıyla basılarak tedavüle sokuldu.
5 TL'lerdeki Atatürk görseli tartışması büyüyor: Darphane'den ilk açıklama - Resim: 3

Çapı 28,15 milimetre, kalınlığı 1,70 milimetre, ağırlığı ise 8,25 gram olarak belirlenen paraların ön yüz desenine, dış halkada 8 köşeli Selçuklu yıldızı motifi ve bu motifin dış kontörünün tekrarı kullanılarak derinlik kazandırıldı.
5 TL'lerdeki Atatürk görseli tartışması büyüyor: Darphane'den ilk açıklama - Resim: 4

Ön yüzde halka ve göbeğin birleşim yerinde ay yıldıza, ortada "Türkiye Yüzyılı" logosuna yer verildi. Logonun solunda 5 rakamı, altta "Türk lirası" yazısı ve yazının altında "2023" ibaresi bulunuyor.
5 TL'lerdeki Atatürk görseli tartışması büyüyor: Darphane'den ilk açıklama - Resim: 5

Arka yüz deseninde ise Cumhuriyet'in Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün rölyefi, altta Cumhuriyet'in 100. yılı logosu ve çevrede "Türkiye Cumhuriyeti" yazısı yer alıyor.



5 TL'lerdeki Atatürk görseli tartışması büyüyor: Darphane'den ilk açıklama - Resim: 6

Anadolu Ajansı, dolaşıma giren 5 liralık hatıra paraları Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünde görüntülendi.
5 TL'lerdeki Atatürk görseli tartışması büyüyor: Darphane'den ilk açıklama - Resim: 7

Darphane yetkilileri, son günlerde sosyal medyada ve bazı basın-yayın organlarında yer alan "5 liralık hatıra paralardaki Atatürk rölyefinin benzemediği"ne ilişkin iddiaların doğru olmadığını belirtti.
5 TL'lerdeki Atatürk görseli tartışması büyüyor: Darphane'den ilk açıklama - Resim: 8

Açıklamada "Kamuoyunu yanıltmak amacıyla kasıtlı olarak para üzerindeki Atatürk rölyefi ile oynanarak algı çalışmaları ve dezenformasyon yapılmaktadır. İddia ve yorumlar tamamen asılsız olup paylaşılan resim gerçeği yansıtmamaktadır." dendi.
5 TL'lerdeki Atatürk görseli tartışması büyüyor: Darphane'den ilk açıklama - Resim: 99/ 125 TL'lerdeki Atatürk görseli tartışması büyüyor: Darphane'den ilk açıklama - Resim: 10

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap