SON DAKİKA



Haber > Gündem > 4 partiden darbeye karşı ortak metin!

4 partiden darbeye karşı ortak metin!

17 Temmuz 2016 Pazar - 11:27




TBMM Genel Kurulu olağanüstü toplantı. 4 siyasi parti lideri konuşmalarını yaptıktan sonra, darbeye karşı hazırlanan ortak metin okundu.





TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında olağanüstü toplandı.

1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile açılışı yapılan oturumun ardından, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, dört siyasi partinin darbe girişimine karşı hazırladığı ortak metni okuyacak.

LİDERLER GİRİŞ YAPTI

Öte yandan AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, olağanüstü toplanan TBMM Genel Kurulu'na geldi. Ayrıca Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar da toplantıya katılım gösterdi.

BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM'IN KONUŞMASI:


"Şehitlerimizi Meclis çatısı altından selamlıyorum. Yaralı kardeşlerimi de selamlıyorum. Milli iradeyi teslim almak isteyenler karşısında sokağı teslim alan aziz milletimi, buradan Meclis çatısı altından selamlıyorum. Cumhurbaşkanımız, baş komutanımız Erdoğan'a dik duruşundan dolayı teşekkür ediyorum. Siyasi partilerin genel başkanlarına dayanışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Emniyet mensuplarımızın alnından öpüyorum. Darbe karşısında dünyaya örnek olacak bir duruş sergileyecek basın yayın organlarımıza buradan özelikle teşekkür ediyorum. STK'lara, sabaha kadar kesintisiz ezan ve sala okuyan imamlarımıza, dua eden kardeşlerime teşekkür ediyorum.

Milletin meclisinin üzerine bombalar yağdırdılar, silahlarla taradılar, bir tek geri adım atmadınız. Milletim adına sizlere şükranlarımı sunuyorum. Dün gece öyle canice, öyle alçakça bir saldırı gerçekleşti ki, millet iradesinin tecelli ettiği meclisin ruhunu hedef aldılar. Bunlar asker değil, asker kılığında teröristlerdir. Gözleri dönmüştü, gözlerini kan bürüyordu. Fakat bilmedikleri şuydu, milletin eline dokunanın eli yanar, milletin evine el uzatanın o eli kırılır. İşte daha 24 saat geçmeden elleri yandı. İnşallah ocakları da ebediyyen söndü. Bugün burada tarihe bir not düşmek isterim. Bundan sonra bu meclise kim el uzatırsa akıbeti aynı olacaktır.

Bugün yeni bir gün. Bugün büyük bir badirenin altından 79 milyonun tek yürek olduğu gündür. Nasıl bir araya geldiğimizi, kenetlendiğimizi bütün bir dünyaya gösterdik.  Bu ruhla biz terörü de yeneriz, yaralarımız da sararız.

CHP GENEL BAŞKANI KEMAL KILIÇDAROĞLU'NUN KONUŞMASI:

"Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni acıyla, kanla kurduk. Biz de demokrasi adına ağır bedeller ödedik. Bu ağır bedeller hep darbe döneminden sonra olmuştur. Açıkça söyleyelim dün yaşadığımız olay doğrudan darbe girişimidir. Kuşkusuz dün demokrasiye yapılan saldırıyı tüm grubum adına açıkça lanetliyoruz. Bu süreç bizi ortak paydada birleştirdi. Bu ortak payda Cumhuriyet ve domokrasiye olan saygıdır.


Dün halkımız meydana çıktı, darbeye karşı direnme hakkını kullandı. Demokrasinin darbeyle yok edilmesinin istendiği hallerde direnme hakkının ne kadar meşru olduğunu dün gördük. Bu Meclis sonuna kadar demokrasiyi savunacaktır. Bu Meclise düşen tarihi bir sorumluluk var. Benzer olayların tekrarlanmaması için herkes bu tarihi sorumluluğun gereğini yerine getirmek zorundadır. Demokrasi konusunda sonuna kadar birlikte mücadele var.

Siyasi partilerin darbe konusunda gösterdiği ortak tavır demokrasi konusunda özeleştiri yapma fırsatını da bize sundu. Bu darbe girişimi ile ilgili olarak her siyasi partinin oturup özeleştiri yapması bir sorumluluktur. Bu darbe girişimi ile ilgili olarak, her türlü darbeye karşı olmak bu parlementonun görevidir. Demokrasi üzerindeki vesayeti asla kabul etmeyiz.

Anayasa ve hukukun dışına çıkanlar kim olursa olsun bunun bedelni mutlaka ödemeliler. Önümüzde çok kritik bir dönem var. Bu dönemi soğukkanlılıkla atlatmamız gerekmektedir. Bu saldırılar sırasında hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımıza allahtan rahmet diliyorum. Yüce Meclis'i demokrasi dileğimle saygıyla selamlıyorum."

MHP GENEL BAŞKANI DEVLET BAHÇELİ'NİN KONUŞMASI:

"Milli varlığın tümden yıkılması maksadıyla şerefli Türk ordusunun içine sızmış bir avuç işbirlikçi ortaya çıkmıştır. Şimdiye kadar hiç olmayan bir şey gerçekleşmiş ve Genelkurmay kuvvetlerinden bazıları rehin alınmıştır. Genelkurmay'ın içine yuvalanmış hainler gecemizi zehir etmiş, Türk demokrasisi çok çetin bir imtihandan geçmiştir. Çatısı altında bulunduğumuz Gazi Meclis havadan bombalanmıştır.  Bu sözün bittiği yerdir.


Tanklar sokaklara çıkmıştır. TBMM'nin bombalanması korkunç ve dehşete düşüren hainliktir. Böylesi bir çılgınlığı Milli Mücadele Dönemi'nde 7 düvel bile yapmamıştır. Gazi Meclis'e düşen her bomba 79 milyon Türk vatandaşına değmiş, bu şerefsiz kalkışma Türk milletinin tamamını hedef almıştır. Kanı bozuk çevre ve odaklar son kozlarını oynayarak ülkemizi kaosa mahkum etmeyi istemiştir.

 Ve bu saldırı Türk askerinin içinden devşirilmiş, aklı kandırılmış bir gruptan yapılmıştır. Türk milletinin ortak geleceği hukuk ve demokrasidir. Hiçbir çete hiçbir paralel yapı, hiçbir darbe bu zemini çatlatamayacak, huzur cellatlarının sonu her daim hüsran olacaktır. Derin komplo ve kumpas inançla püskürtüldü.

Gazi Meclis'e bomba atacak gözü dönmüş çürümüşlerde, TSK'nın bir parçası asla olamayacaktır. Bunların yediğini içtiğini burunlarından getirmek hepimizin namus borcudur. Bayrak tektir, dil tektir, ülke tektir, millet sonuna kadar birdir , diridir, zalimlere karşı da sonuna kadar birdir. Darbecilere şiddetle lanetliyorum."

TBMM'NİN ORTAK BİLDİRİSİ

"15 Temmuz gecesi başlatılan darbe girişimini ve meclise karşı saldırıları şiddetle kınıyoruz. Bu uğurda canlarını veren şehitlerimize minnettarız. Meclisimiz tek yürek olarak darbeye karşı güçlü bir duruş sergilemiştir. TBMM'nin darbe girişimine karşı sergilediği kararlılık, demokrasinin yerleşmesi açısından son derece değerlidir. Meclisimizde bulunan tüm siyasi parti gruplarının darbe girişimine karşı durmaları tarihidir.


TBMM tek yürek halinde görevinin başındadır, millete ve egemenliğine yönelik gerçekleşen bu saldırının sorumlulara bedelini en ağır şekilde ödetecektir. 4 parti olarak farklı görüşlerimiz olsa da hepimiz milli iradenin yanındayız. Milletin meclisi ve vekilleri milletin emanetini yere düşürmeyecektir. TBMM'ye yapılan saldırıyı şiddettle kınıyoruz. Şiddet eylemlerinden uzak durulmasını da halkımızdan rica ediyoruz."

Öte yandan alınan karar gereğince siyasi partiler tarafından yapılan önerilerin görüşmeleri 19 Temmuz'da yapılacak.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap