SON DAKİKA



Haber > Gündem > 30 yıllık inşaat bilmecesi! 'Bütün varlığımı buraya yatırdım'

30 yıllık inşaat bilmecesi! 'Bütün varlığımı buraya yatırdım'

28 Eylül 2023 Perşembe - 10:25




Sultangazi'de iddiaya göre, Nuri S. isimli müteahhit 30 yıl önce toprak sahibi İslam Altın ile kat karşılığı anlaşarak başladığı apartman inşaatının bir kısmını yarım bıraktı, tamamladığı daireleri ise 29 yıl önce 7 kişiye satarak ortadan kayboldu. Dairelerini müteahhit Nuri S.'den alanlar binada oturmaya başladı. Ancak müteahhit iddiaya göre Altın'a söz verdiği daireleri yapmadı. Bu sırada toprak sahibi Altın ölünce çocukları müteahhit dava açtı.





Apartmanın 29 yıllık sakinleri, satın aldıkları dairelerde hiçbir haklarının kalmadığına isyan ederken, yeni müteahhitin, akrabalarını apartman sakini olarak göstererek binada inceleme yaptırdığını, binaya zarar verdiğini ve devletten kira yardımı aldığını iddia etti. Apartmanda, elektrik ve suyun da yaklaşık 1 ay önce kesildiği öğrenildi. Binada 29 yıldır oturan daire sakinleri ilk müteahhitten aldıkları tapuları göstererek hak iddia ediyor. Yeni müteahhit ise, 5 katlı apartmanda oturanların binayı boşaltmasını istiyor.

BİNADA OTURANLARLA ANLAŞAMADI; YENİ MÜTEAHHİTE SATTI

Zübeyde Hanım Mahallesi'nde bulunan arsanın toprak sahibi İslam Altın, 1993 yılında müteahhit Nuri S. ile anlaşarak, arsasına kat karşılığında apartman yapılması için sözleşme yaptı. Apartmanın inşaatına başlayan müteahhit, iddiaya göre binanın bir kısmını yarım bıraktı, bitirdiği daireleri ise 7 kişiye satarak ortadan kayboldu. Toprak sahipleri, tamamlanmayan kısma istinaden sözleşmenin iptali ve arsa yerinin kendilerine geri verilmesi için müteahhit Nuri S.'ye 1998 yılında açtıkları davayı 2005'te kazandı.

Kararın, 2008 yılında kesinleşmesiyle, apartmanda gerçekleşen satışlar sonucu verilen tapular da iptal edildi. Toprak sahipleri, süreç boyunca binada yaşamaya devam eden ve tapuları da iptal olan apartman sakinleriyle konunun çözümü konusunda anlaşamayınca, arsayı ve ellerindeki tapuları başka bir müteahhite sattı. Binada yaklaşık 15 senedir belirsiz durumda yaşayan apartman sakinleri, arsa ve apartmanı satın alan yeni müteahhitin, akrabalarını apartmanda oturmamalarına rağmen, oturuyormuş gibi gösterdiğini iddia etti. Buna istinaden, binada tanımadıkları kişi veya kişilerin talebiyle 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu kapsamında karot testi yapıldığını, test sonucuyla; bina hakkında yıkım kararı verildiğini, kararın ise ikamet kayıtlarının apartmanda olmasına rağmen kendilerine tebliğ edilmediğini aktardı. 29 yıl önce satın aldıkları dairelerde hiçbir haklarının kalmadığını ve mağduriyet yaşadıklarını belirten apartman sakinleri, duruma isyan etti. Apartmanın, yaklaşık 1 ay önce elektrik ve suyunun da kesildiği aktarıldı. Öte yandan, binada daire satın alarak mağduriyet yaşayanlar arasında, binayı tamamlamayan müteahhitin kardeşinin de bulunduğu ve müteahhit Nuri S'nin 2022 yılında vefat ettiği öğrenildi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap