SON DAKİKA



Haber > Gündem > 3 yıl içinde AB vizesi cepte

3 yıl içinde AB vizesi cepte

04 Aralık 2013 Çarşamba - 14:23




Egemen Bağış, 'Tahmin ediyorum ki en geç 3 yıl içerisinde bütün vatandaşlarımız Avrupa Birliği üyesi ülkelere vizesiz seyahat edebilecekler' dedi.





Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, “Tahmin ediyorum ki en geç 3 yıl içerisinde bütün vatandaşlarımız Avrupa Birliği üyesi ülkelere vizesiz seyahat edebilecekler. Şengen bölgesine vize almadan pasaportları ile gidebilecekler” dedi. Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, JW Marriot Otel’de gerçekleştirilen ‘EMC Forum 2013’ün açılışına katıldı. Etkinlik sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Bağış, Avrupa Birliği vize muafiyet süreci hakkında şunları söyledi: “Üzerinde yıllardır çalışılan bir projedir. Bu güne gelinmesi için sadece Türkiye üzerinden yasa dışı yollarla Avrupa’ya 3’üncü ülke vatandaşlarının geri kabulü ile ilgili müzakere 4 yıl sürdü. Bu müzakereler de 3 yıl evvel bitti. 2 yıl evvel metin paraflandı ve biz imzalamak için önkoşul koyduk. Ne zaman Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vizesiz muafiyetinin önü açılır, bunun yol haritası üzerinde uzlaşırız, o zaman biz bu metni imzalarız dedik. Türkiye’ye sunulan yol haritasıyla ilgili olarak da ciddi bir müzakere yapıldı. Şu anda ise ortak bir noktaya gelindi. Son Bakanlar Kurulumuzda da Başbakanımıza ve diğer bakanlarımıza da bu konu ile ilgili bir sunum yapıldı. İlgili bakanlıklarımız birlikte çalıştılar. Bugün ise Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Brüksel’de ortak bir tarih saptama konusunda girişimler yapıyor.” “AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİNE 3 YIL İÇİNDE VİZESİZ SEYAHAT EDİLEBİLECEK” Kısa bir süre içerisinde Avrupa Birliği yetkililerinin Türkiye’ye geleceğini ifade eden Bakan Bağış, “Hem bizim vatandaşlarımızın vize muafiyet sürecini başlatmak için yol haritasını resmiyete döküp bir imza atılacak, hem de Türkiye üzerinden Avrupa’ya yasa dışı yollarla giden 3’üncü ülke vatandaşlarının geri kabulü ile ilgili ‘geri kabul’ anlaşmasının imzalanmasını eş zamanlı olarak yapmayı öngörüyoruz” diye konuştu. Bu süreç içerisinde en geç 3 yıl içerisinde bütün vatandaşların Avrupa Birliği üyesi ülkelere vizesiz seyahat edebileceklerinin müjdesini veren Bakan Bağış, şöyle devam etti: “Şengen bölgesine vize almadan pasaportları ile gidebilecekler. Bunun bir süreci var ve bu süreçte tarafların atması gereken adımlar var. Bu güne kadar Türkiye’ye önerilen farklı yaklaşımlar vardı. Azerbaycan yaptı, Türkiye neden yapmadı diyenler var. Azerbaycan’ın yaptığı vize kolaylığıdır. Biz vize kolaylığı önerisini 4 yıl evvel reddettik. Biz 4 yıl dik durduk ve bunun neticesinde vize muafiyet müzakerelerine başlıyoruz. Vize kolaylığına başlasaydık orada kalırdı bu iş. Vize muafiyeti için ısrarcı olduk ve bunun neticesinde vatandaşımıza vizesiz dolaşım hakkını kazanacağız.”
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap