SON DAKİKA



Haber > Gündem > 2023 hedefleri zora girebilir

2023 hedefleri zora girebilir

20 Ekim 2015 Salı - 15:11




Eski Başbakan Yardımcısı ve AK Parti Ankara Milletvekili Adayı Ali Babacan, gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı.





Türkiye ekonomisinin öncelikli sorununun ne olduğu sorusu üzerine Babacan, orta gelir tuzağına düşmeden Türkiye'nin yüksek gelir grubu ülkeleri arasına girmesi gerektiğini söyledi. Şiddetle reformlara ihtiyaç bulunduğunu vurgulayan Babacan, ekonomi alanındaki reformları belirlediklerini, bu kapsamda daha yüksek katma değerli üretim sağlanması, daha yüksek teknoloji seviyelerinin yakalanması ve ülkedeki tasarruf oranlarının yukarı çekilmesinin çok önemli olduğunu ifade etti. Babacan, şöyle konuştu:

“Fırsat eşitliğine dayanan bir ekonomi yapısı”

"Reformlar sadece ekonomi alanında değil, başka alanlarda da olmak zorunda. Yargı reformu stratejisi çerçevesinde atılacak adımlar Türkiye için çok çok önemli olacak. Türkiye'nin gerçek anlamda bir hukuk devleti olması, hukukun üstünlüğünün ülkede hakim kılınması çok çok önemli. Aksi halde ekonomide ne yaparsanız yapın eğer hukuk ayağı zayıfsa o ülkede yeterince yatırım olmuyor. Zenginler oluşuyor ülkede fakat ülkenin topyekun zenginleşmesi mümkün olmuyor. Fırsat eşitliğine dayanan bir ekonomi yapısı çok çok önemli olacak.Babacan, reformların gerçekleşmesi için siyasi istikrara ihtiyaç duyulduğunu dile getirerek, siyasi istikrarın, makro ekonomik istikrarın temelini, reform yapabilmenin de ön şartını oluşturduğunu belirtti. Babacan, siyasi istikrarın, Türkiye için gelecek dönemde belirleyici unsur olacağını kaydetti.

“Türkiye’nin rekabet gücünü azaltabilir”

Babacan, AK Parti'nin bin 300 lira asgari ücret önerisinin işveren ve işçi temsilcilerinin bulunduğu masada kuvvetli bir öneri olacağını ifade ederek, Marmara ve Ege bölgesinde fiili asgari ücretin yüksek olduğunu, Güney ve Doğu Anadolu bölgesinde asgari ücretin altında işçi çalıştığını bildiklerini söyledi. Tek bir asgari ücretin aslında tüm ülke genelinde uygulanmadığını, bunun farkında olduklarını belirten Babacan, bu rakamın belli bölgelerde işveren üzerinde olumsuz etkisinin olacağını, ancak Türkiye'nin çoğu bölgesinde büyük bir sıkıntı oluşturmayacağını düşündüklerini aktardı.Ali Babacan, bin 300 liradan sonraki eklenebilecek her 100 liranın işveren üzerindeki yükü artıracağını ve Türkiye'nin rekabet gücünü azaltabileceğini bildirdi.


Kurlardaki hareket tüm gelişmekte olan ülkelerde yüksek

Babacan, 2023 hedeflerinin hala geçerli olup olmadığının sorulması üzerine de bu hedeflerin 2008-2009 ekonomik krizinden sonra açıklandığını hatırlatarak, bu hedeflerin dolar cinsinden açıklanması nedeniyle çapraz kurlardan ya da Türk Lirası dolar kurundan etkilendiğini söyledi.Kurlardaki hareketlerin sadece Türkiye'de değil, bütün gelişmekte olan ülkelerde yüksek olduğunu vurgulayan Babacan, şöyle devam etti:"Yılbaşından bu yana Türk Lirası dolar karşısında yüzde 19,6 değer kaybetmiş, Brezilya Reali'ne bakıyoruz yüzde 32 değer kaybetmiş. Türkiye yılbaşından bu yana daha çok etkilenen ülkeler arasında yer alıyor. Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafyadaki jeopolitik şartlar ve Türkiye'nin kendi içinde oluşan siyasi belirsizlik bizim daha çok etkilenmemize sebep oldu. Son bir aya bakıldığında Türk Lirası yüzde 3,5 değer kazandı dolar karşısında. Borsa İstanbul son bir ayda tüm gelişmekte olan ülkeler içerisinde en çok değer kazanan borsa olduğunu görüyoruz.

 

Para birimlerinin birbirine olan değerleri çok farklılaştığı için kısa vadede bunların değerlendirilmesi çok kolay olmuyor ama uzun vadede inişler çıkışlar absorbe ediliyor ve uzun vadeli trendler kolay kolay bozulmuyor. Fakat uzun vadeli trendde gelişmekte olan ülkelerle ilgili olumsuz bir tablo var dünyada. Bu tablo biraz daha derinleşiyor. Önümüzdeki dönem dünyada yapısal olarak gelişmekte olan ülkelerle ilgili farklı bir tablo ortaya çıkarsa o zaman tabii bizim 2023 rakamları ile ilgili farklı değerlendirmeler yapılması gerekebilir ama henüz 2015 yılındayız, daha çok erken. Önümüzdeki dört yıl ve 2009'da yapılacak üç seçimden sonraki dört yıl çok çok kıymetli Türkiye için. Eğer Türkiye bu sekiz yılı iyi değerlendirirse, doğru işler yaparsa, 2023 hedeflerimize ulaşma konusunda hep beraber daha ümitli olabiliriz. Türkiye bu önümüzdeki dört yıl artı dört yıllık süreci iyi değerlendirmezse, bu yıllar kayıp olursa o zaman kuşkusuz 2023 hedefleri zora girebilir."

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap