SON DAKİKA



Haber > Gündem > 2 yeni KHK yayınlandı

2 yeni KHK yayınlandı

30 Ekim 2016 Pazar - 07:29




Yayınlanan iki yeni KHK ile çok önemli kararlar alındı. Buna göre üniversitelerde rektör seçimi kaldırıldı.





Ayrıca Dicle Haber Ajansı'nın da aralarında bulunduğu toplam 15 ajans, gazete ve dergi kapatıldı. Yeni KHK ile 2'si general 39 TSK personeli de göreve iade edildi.

675 ve 676 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameler, Resmi Gazete'de yayınlandı.

676 Sayılı KHK ile rektörlük seçimleri kaldırıldı. 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinde yer alan "Devlet üniversitelerinde rektör, profesör akademik unvanına sahip kişiler arasından görevdeki rektörün çağrısı ile toplanacak üniversite öğretim üyeleri tarafından seçilecek adaylar arasından Cumhurbaşkanınca atanır" ifadesi yerine “Devlet üniversitelerinde rektör Yükseköğretim Kurulu tarafından önerilecek, profesör olarak en az üç yıl görev yapmış üç aday arasından Cumhurbaşkanınca atanır" denildi.

Yeni uygulamaya göre YÖK'ün önereceği 3 rektör adayından biri 1 ay içinde atanmazsa cumhurbaskanı doğrudan atama yapacak.

Daha önce öğretim üyeleri arasında yapılan seçimle rektör adaylarının isimleri YÖK'e gönderiliyor, liste oradan da cumhurbaşkanının onayına sunuluyordu. Yeni sistemde seçim kalktı.


676 sayılı KHK ile YÖK doğrudan profesör olarak en az 3 yıl görev yapmış 3 ismi belirleyecek ve cumhurbaşkanına atama için gönderecek.Bir aylık sürede önerilenlerden birisinin atanmaması ve Yükseköğretim Kurulu tarafından, iki hafta içinde yeni adaylar gösterilmemesi halinde cumhurbaşkanınca doğrudan atama yapilabilecek. Vakıflarca kurulan üniversitelerde rektör, mütevelli heyetinin Yükseköğretim Kurulu'na teklifi ve Yükseköğretim Kurulu'nun olumlu görüşü üzerine cumhurbaşkanı tarafından atanacak.

39 TSK personeli göreve iade edildi

Kamu görevlilerini ilgilendiren 675 sayılı KHK ile bin 267 akademisyen ihraç edildi. TBMM'de 32, Yargıtay 183, MEB’de 2219 ve Sağlık Bakanlığında 2774 kişi ihraç edildi. Kamudan ihraç edilen kişi sayısının 10 bin 131 olduğu belirtildi.

Ayrıca yeni KHK ile 2'si general 39 TSK personeli göreve iade edildi. TBMM'de 32, Yargıtay'da 183 personel memurluktan çıkarıldı.

15 gazete ve dergi kapatıldı


Öte yandan 676 sayılı KHK ile birlikte Dicle Haber Ajansı ve Jin Haber Ajansı'nın yanı sıra Azadiya Welat, Özgür Gündem, Yüksekova Haber, Batman Çağdaş, Cizre Postası, İdil Haber, Güney Express, Prestij Haber, Urfanatik, Kızıltepe'nin Sesi gazeteleri ile birlikte Tiroj, Evrensel Kültür ve Özgürlük Dünyası dergileri kapatıldı.

Köy korucularının adı değiştirildi

Kararname ile köy kurucularının adı da değiştirildi. Buna göre "geçici köy korucuları" artık "güvenlik korucusu" olarak tanımlanacak. "Gönüllü köy korucuları" da " "gönüllü güvenlik korucuları" olacak.

 

 


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap