SON DAKİKA



Haber > Gündem > 15 yıl sonra aktif görev

15 yıl sonra aktif görev

06 Haziran 2014 Cuma - 11:41




Telekulakla suçlandı, beraat etti. Cemaat raporu yazdı. Bir Valiye düzenlenen suikastı aydınlatan Trabzonlu Osman Ak Zonguldak Emniyet Müdürü oldu.





EMNİYET istihbaratın önemli isimlerinden, dinlemeye ilişkin teknik altyapıyı 1990’lı yılların başında kuran, son kararname ile Zonguldak İl Emniyet Müdürlüğü’ne atanan Trabzonlu Osman Ak, teşkilatın son yıllarda gündemden düşmeyen ismi olarak ön plana çıktı. Ak, İstihbarat Daire Başkanlığı’nda PKK’ya yönelik birçok operasyonu yürüttü. ‘Telekulak’ olmakla suçlandı, teşkilattaki Cemaat yapılanmasına yönelik rapor hazırladı, Fethullah Gülen davasında tanık olarak ifade verdi, Cemaat’e yönelik ilk ‘Haşhaşi’ benzetmesini yaptı. 15 yıldır aktif görevde bulunmayan Ak, son kararname ile Zonguldak İl Emniyet Müdürlüğü görevine getirildi. KORSANLA PAZARLIK Trabzon doğumlu Osman Ak, Ankara Emniyeti’nde düzenlediği operasyonlarla tanıldı. Adana-İstanbul seferini yapan uçak 29 Ekim 1998’de 34 yaşındaki PKK’lı Erdal Aksu tarafından kaçırılarak Sofya’ya götürülmek istenmişti. Uçak gece yarısına doğru pilotun “Sofya’ya geldik” sözleri ile Ankara Esenboğa Havalimanına indirilmişti. Osman Ak, Sofya’da görevli Türk diplomat gibi konuşarak korsanı ikna etmeye çalıştı. Ancak korsan teslim olmamakta direnince operasyon kararı alındı. Birkaç dakika süren çatışma sonunda korsan ölü olarak ele geçirildi. VALİ SUİKASTİ 6 Mart 1999 günü, dönemin Çankırı Valisi Ayhan Çevik’e bombalı saldırı yapılmış, makam aracındaki Vali Çevik yaralanırken korumalarının da aralarında bulunduğu 3 kişi yaşamını yitirmiş, 10 kişi de yaralanmıştı. Saldırganlar kısa sürede Osman Ak ve ekibince yakalandı. Bu operasyon nedeniyle Ankara Emniyeti’ndeki operasyon birimlerine, dönemin Başbakanı Bülent Ecevit para ödülü verdi. CEMAAT RAPORU Osman Ak için dönüm noktası ise Cemaat yapılanmasının araştırılması oldu. ‘Telekulak Skandalı’ olarak basına yansıyan bu olaydan sonra Cevdet Saral, Osman Ak ve onlarca polis şefi Ankara Emniyeti’nden uzaklaştırıldı. Haklarında açılan dava ise yıllar sonra beraatle sonuçlandı. İddianameyi hazırlayan dönemin savcısı Nuh Mete Yüksel ise, emekli olduktan Ak ve Saral’dan özür diledi. HAŞHAŞİ BENZETMESİ Başbakan Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz aylarda paralel yapılanmaya dönük kullandığı “Haşhaşi” benzetmesini de yıllar önce Osman Ak yapmıştı. Ankara DGM’nde 2001 yılında görülen Fethullah Gülen davasında tanık olarak dinlenen Ak, Cemaat yapılanmasının silahlı bir örgüt olduğunu savunarak, “Devlet içindeki yapılanma, Hasan Sabbah’ın ‘Haşhaşi’ isimli örgütlenmesine benzemektedir” demişti.
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap