SON DAKİKA



Haber > Gündem > 15 Temmuz Türkiye için yeni bir miladın başlaması

15 Temmuz Türkiye için yeni bir miladın başlaması

07 Ağustos 2016 Pazar - 10:30








Temmuz gecesi tarihinin en kanlı darbe girişimlerinden birine şahitlik etti. Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından organize edilen bu darbe girişimi, milletin topyekûn direnişi ile engellenebildi. Ancak ortaya çıkan bilanço oldukça ağır; yüzlerce insanımız şehit oldu, binlercesi de yaralandı. Yine binlerce ordu mensubunun apoletleri söküldü. Yargı sistemimiz de iyice itibarsızlaştı. Peki 15 Temmuz'da ‘gerçekte’ olan neydi?

MİLLET TOKAT ATTI

15 Temmuz, Meclis'e yansıyan Milli iradenin, asker ve cunta vesayetine karşı “Yeter söz milletindir” diyerek ihtar çekişidir. Milletin demokrasiye sahip çıkmasıdır. Hiç şüphesiz, darbenin önlenmesinde Başkumandan Erdoğan'ın liderliğinin önemi yadsınamaz. Ancak henüz Erdoğan konuşmadan, milletin “Vatan elden gidiyor” nidalarıyla sokaklara inmesi, milletin siyasal bilincinin ne kadar olgunlaştığını gösterir. Halkı küçümseyenlere, halkı ‘kuru kalabalıklar’ olarak görenlere, millet tokat atmıştır, Türkiye'nin en uzun gecesinde. Osman Atalay değerlendirmesi okumaya değer: “15 Temmuz darbe girişimi, Türkiye’nin devlet kurumlarında ve siyasi hayatında adeta deprem etkisi oluşturdu.

YENİ RİSKLERLE KARŞI KARŞIYAYIZ

 Devletin en önemli askeri, siyasi kamu kurumları çok büyük yara aldı. Halkın sokaklarda gece gündüz nöbete çıkmasıyla, depremin yaraları sarılmaya çalışılıyor. 15 Temmuz’daki FETÖ askeri darbe depreminin artçıları devam edebilir fakat bunu da hep birlikte önleme gücümüzün ve cesaretimizin olduğunu ispat ettik. 15 Temmuz, Türkiye için yeni bir miladın başlangıcı olabilir. Yeni bir fırsat ve risklerle karşı karşıyayız. Farklı görüşlere sahip olsa da askeri darbeye karşı olan tüm siyasi parti ve STK’ların ortak hareket edebilmesi çok büyük bir şans... Bu şansı hep birlikte, sağduyu ile, insani ve  ahlaki değerlerde buluşarak, iyi kullanmamız gerekiyor. CHP’nin çağrısıyla Taksim Meydanı’nı dolduran on binlerce vatandaşın ‘Darbeye hayır’ sesi; MHP, CHP liderlerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile buluşmaları, toplumsal moral açısından çok önemlidir. Meclis dışında bulunan ve darbeye yüksek sesle karşı duran bütün partiler ile de müsait zamanda görüşülebilir.


 İŞİN RİSKLİ YANI

 STK ve medya; toplumsal birliğe, uzlaşıya yönelik mesajlara ağırlık vermelidir. Önümüzdeki zor süreci kolaylaştırmanın tek yolu budur! Bundan sonraki süreçte liyakat, adalet, hukuk çerçevesinde birbirimizi ötekileştirmeden, insani değerler ölçüsünde ilişkilerimizi yeniden kurgulamalıyız. Bu arada 15 Temmuz’un risklerini de unutma

yalım. FETÖ örgütlenmesi devletin içinde bugünlere kadar bütün iktidarların gözü önünde gerçekleşmiştir. Bugün çok konuşulan istihbarat zafiyeti 10 yıllık değil en az 30 yıllık bir zafiyettir. Önümüzde çok ciddi bir güvenlik sendromu kaosu oluşmuş vaziyettedir. İşin riskli yanı budur. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin olarak ‘FETÖ’ye mensup olmayan bazı isimler de bu işin içerisinde. TSK içerisinde başka gruplar var, onlar da darbeye destek vermiş durumdalar ve işin içindeler’ açıklaması; riskli, hareketli fay hatlarımızın olduğunu gösteriyor. Genelkurmay eski İstihbarat Dairesi Başkanı emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin’in açıklaması da çok önemli. 15 Temmuz darbe girişimini yapanlar ve organize edenler açısından farklı iki hedefi vardı. Yapanlar Tayyip Erdoğan’ı devirmek ve iktidarı ele geçirmek; organize edenler ise TSK, dolayısıyla da T.C devletini çökertmek istiyorlardı. Bu bağlamda ortaya çıkan sonuç, yapanlar açısından başarısızlık gibi görülse de, aynısını diğeri için söylemek mümkün değil. TSK’nın çok yıprandığını, asker ile siyasetçi, halk ve polis arasında güven sorunu oluştuğunu belirten Pekin, ‘TSK’nın süratle toparlanması şart’ diyor.

ROMANTİK CUMHURİYETÇİLER

 Uluslararası kuruluşlar ve ABD emperyalizmi Türkiye’de bir darbenin zeminini hazırlattı ve teşebbüs etti. Bunun için de ağırlık Fethullah Gülen örgütündeydi ancak gözaltına alınanlar arasında, benim ‘romantik devlet seviciler, romantik cumhuriyetçiler’ dediğim insanlar da var. Tabii ikbal beklentisi içinde olanlar da bulunuyor. İktidar devrilseydi, darbe daha çok işlerine gelirdi ama yine de Türk ordusunu yıprattığı, dolayısıyla da T.C. devletini hedef aldığı için büyük ölçüde ABD’nin istediği doğrultuda gelişti. Çünkü amaç, Suriye’deki yapılanma ve içerde PKK ayaklanması gibi tehditlere karşı ordunun kullanılmasını engellemek.


 ÖRGÜT EYLEMLERİ BAŞLAYABİLİR

 Önümüzdeki günlerde Türkiye’nin üzerine biraz daha gelineceğini ve ekonomik olarak Türkiye’yi zor durumda bırakacaklarını; bu da olmazsa, altı ay içerisinde Türkiye’de El Nusra veya IŞİD benzeri bir örgütün eylemleri başlayabilir. Onun için bir an evvel Türkiye’nin bu sarmaldan çıkması lazım. Bunun için OHAL çok doğru bir şey ama OHAL ilan etmek yetmiyor. OHAL’le birlikte süratle mahkemelerin yapılması bunların cezalandırılması gerekiyor. Suçlu suçsuz ayrılarak, TSK’nın tekrar organize edilmesinin yanı sıra istihbarat teşkilatının da süratle revize edilmesi şart. 15 Temmuz darbe girişiminin başarısız olması; Türkiye için, hep

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap