SON DAKİKA



Haber > Gündem > 12 Eylül’e yeni soruşturma

12 Eylül’e yeni soruşturma

17 Ağustos 2015 Pazartesi - 11:27




Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın ölümüyle kapanan iki kişilik 12 Eylül davasında darbe ve sonrasında görev alanlarla ilgili yeni bir soruşturma baş





12 Eylül askeri darbesinin mimarlarından dönemin Genelkurmay başkanı Orgeneral Kenan Evren ile eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya’nın ölmesiyle Yargıtay aşamasındayken düşen 12 Eylül darbe davasında yeni bir gelişme yaşandı.

Genelkurmay Başkanlığı, 2013 yılında Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın sanıkları olduğu darbe davası için 12 Eylül’den bir yıl önce Evren ve kuvvet komutanlarının, darbeye destek için ordu komutanlarıyla yaptıkları gizli toplantının tutanaklarını mahkemeye gönderdi. Tutanaklara göre Kenan Evren liderliğindeki kuvvet komutanları, 21 Aralık 1979’da İstanbul’da ve 25 Aralık 1979’da Diyarbakır’da ordu komutanlarıyla iki toplantı yaptı. Toplantıda, ülkenin içinde bulunduğu "anarşi durumu" ile "siyasi bunalım" ele alındı, bu konuda TSK’nın ne yapması gerektiği konusunda ordu komutanlarıyla fikir alışverişinde bulunuldu.Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 12 Eylül davası müdahil avukatlarının da başvurusuyla harekete geçti. Başsavcılık darbe ve darbe sonrasında görev almış, darbe toplantılarına katılmış diğer askerler hakkında soruşturma başlattı. Savcılık ilk iş olarak da talimatla dönemin generallerinin ifadesini almaya başladı. Yaşlı olan zanlılar evlerinde, diğerleriyse adliyeye giderek ifade verdi.

Yargıtay aşamasında düştü

Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’ya darbe suçlamasıyla önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası veren mahkeme daha sonra cezaları müebbet hapis cezasına çevirmişti. Evren ve Şahinkaya’nın avukatlarının itirazıyla dosya temyiz için Yargıtay’a gönderildi. Ancak dosyanın incelenmesi tamamlanmadan iki sanık 2 ay arayla hayatını kaybetti. Sanıksız kalan 12 Eylül Davası böylece düşmüş oldu. 12 Eylül duruşmalarının görüldüğü süre boyunca darbe mağdurları, yaşamlarını yitirenlerin yakınları Ankara Adliyesi önünde bir araya gelerek adalet taleplerini dile getirmişti.

 


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap