SON DAKİKA



Haber > Gündem > 11 yıl önce, 11 yıl sonra… Esed’den Esad’a geçiş mi?

11 yıl önce, 11 yıl sonra… Esed’den Esad’a geçiş mi?

17 Ağustos 2022 Çarşamba - 11:40




İktidar cenahından üst üste Suriye ile ilgili sıcak açıklamalar gelmesi, 11 yıl önce iktidarın söylemlerini akıllara getirdi.





İktidardan Suriye ile ilgili yıllar sonra gelen diyalog açıklamaları, dış politikada yeni bir döneme işaret ediyor. İktidarın 2011 yılında Suriye konusunda takındığı tutum ve söylemleri üzerinden 11 yıl geçerken, gelinen süreçte Suriye meselesi Türkiye’nin milli güvenlik problemine dönüştü.  Suriye’deki problemlerin başladığı ilk dönemlerde başta Saadet Partisi’nin diyalog çağrılarına kulak tıkayan iktidar, sert ve keskin bir dil kullanmaktan geri durmadı. Ancak aradan 11 yıl sonra geçtikten sonra diyaloğun öneminin farkına varan iktidar, art üst perdeden Beşşar Esad’la uzlaşmaya işaret ediyor.

ESED, ESAD MI OLUYOR?

Sorunların başladığı 2011 yılından itibaren başta Esad olmak üzere Suriye rejimine karşı çok sert açıklamalar yapan Erdoğan ve iktidarının bugün gelinen süreçte daha ılımlı açıklamalar yapması, U dönüşü olarak değerlendiriliyor. Saadet Partisi ve sivil toplum kuruluşlarının Suriye politikasında diyalog yolunun tercih edilmesi çağrılarını bile hainlik olarak değerlendiren iktidar, bugün ise diyaloğun önemine vurgu yapması dikkat çekiyor. 2011’den önce ‘Kardeşim Esad’ diyerek Beşşar Esad’la yakınlığını gösteren Erdoğan’ın 2011’den sonra ise ‘Esed’i kullandığı biliniyor. Son aylardaki politika değişikliğinden sonra ise hitabın “Esed’en kardeşim Esad’a” evrilip evrilmeyeceği ise merak konusu.

YUMUŞAMA VE DİYALOG KURMA İHTİYACI ARTIYOR

Son dönemlerde Suriye ile Türkiye arasında bir çeşit yumuşama, diyalog kurma ihtiyacı her geçen gün artarak devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Uzun zamandır Putin ve Rus yetkililer Esad ile cumhurbaşkanımızı görüştürmek istediler. Cumhurbaşkanımız da istihbaratların görüşmesinin faydalı olacağını söylemişti. Bir ara istihbaratlar arasında görüşmeler olmuştu geçmişte. Daha sonra kesintiler oldu şimdi tekrar başladı” diyerek Suriye rejimiyle temas halinde olduklarına işaret etmişti.


11 YIL SONRA U DÖNÜŞÜ

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ise önceki gün bir televizyon yayınında, “Şam ile ilişkiler direkt hale gelebilir, seviyesi de yükselebilir” ifadelerini kullanarak, Suriye rejimiyle ilişkilere dikkat çekti. Yazıcı, ayrıca yaptığı açıklamada, çekişmeleri çözebilecek en önemli adımın ise diyalog olduğunun altını çizdi. Çavuşoğlu’ndan sonra Yazıcı’nın da Şam’la diyaloğa işaret etmesi, “11 yıl sonra U dönüşü” yorumlarına neden oldu.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap