SON DAKİKA


Foto Galeri > Yürüyebilen köpek balığı bilim insanlarını hayrete düşürdü

Yürüyebilen köpek balığı bilim insanlarını hayrete düşürdü

12 Mayıs 2020 Salı - 11:54

Okyanusun derinliklerinde keşfedilmemiş olağanüstü canlılar var. Yeni keşiflerle birlikte ortaya çıkan canlılar ise görenleri şaşırtacak cinsten.

1 / 9 Yürüyebilen köpek balığı bilim insanlarını hayrete düşürdü

2 / 9 Yürüyebilen köpek balığı bilim insanlarını hayrete düşürdü

National Geographic'te yer alan makaleye göre, köpek balıkları uzun yıllar boyunca okyanusları dolaştı. O dönemlerde bile türleri çok zor değişti. Ancak, dünyanın en eski canlılarından biri olan köpekbalıklarının bazı türleri evrim geçirdi ve yürümeye başladı!

3 / 9 Yürüyebilen köpek balığı bilim insanlarını hayrete düşürdü

Bu üç metrelik yaratıklar Avustralya yakınlarında yaşıyor ve göğüs yüzgeçlerini ile birlikte arkadaki yüzgeçlerini deniz tabanı boyunca ilerlemek için kullanıyor. Böyle bir hareketlilik köpek balıklarının okyanusun derinliklerinde bile yengeç, karides ve küçük balıkları avlamasını kolaylaştırıyor.

4 / 9 Yürüyebilen köpek balığı bilim insanlarını hayrete düşürdü

Uluslararası bir araştırma grubunun 2008 yılından beri yürüttüğü çalışmalarda yürüyebilen 9 köpek balığı türü keşfedildi. Yakın zamanda yayınlanan bir makalede, araştırmacılar bu türlerin son 9 milyon yılda geliştiğini belirttiler.

5 / 9 Yürüyebilen köpek balığı bilim insanlarını hayrete düşürdü

Florida Üniversitesi'nden Gavin Naylor, köpek balıkları yavaş geliştiği için bu durumun oldukça sıra dışı olduğunu belirtti.

6 / 9 Yürüyebilen köpek balığı bilim insanlarını hayrete düşürdü

Yürüyen köpek balıkları Avustralya, Papua Yeni Gine ve doğu Endonezya'yı çevreleyen doğal tropikal sularında gelişiyor. Naylor, bu alanların dünyada köpek balıklarının evrim geçirdiği tek yer olabileceğini de sözlerine ekledi.

7 / 9 Yürüyebilen köpek balığı bilim insanlarını hayrete düşürdü

2008 yılına kadar bilim insanları, apolet köpek balıkları olarak da bilinen ve sadece yürüyebilen 5 köpek balığı türünün olduğunu düşünüyorlardı. Bu hayvanların çoğu benzer anatomiye sahip olmalarına rağmen farklı renk ve desenleri vardı.

8 / 9 Yürüyebilen köpek balığı bilim insanlarını hayrete düşürdü

Araştırma kapsamında yapılan ayrıntılı genetik analizler, aslında bu türlerin tam olarak yakın geçmişte birbirinden ayrıldığını gösteriyor. Fakat, çoğu köpek balığı gibi yürüyebilen köpek balıkları da avlanma gibi tehditlerle karşı karşıya.

9 / 9 Yürüyebilen köpek balığı bilim insanlarını hayrete düşürdü

Ayrıca, daha küçük alanlarda bulunan bazı türlerin de savunmasız olduğu da belirtiliyor.





VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap