SON DAKİKA


Foto Galeri > İstanbul'un gizli savunma altyapısı: Çakmak Hattı

İstanbul'un gizli savunma altyapısı: Çakmak Hattı

29 Haziran 2020 Pazartesi - 11:57

350 bin ton çimentoyla yapılan ve birçok askere mezar olan İstanbul'un gizli savunma altyapısı: Çakmak Hattı

1 / 13 İstanbul'un gizli savunma altyapısı: Çakmak Hattı

Almanya'nın Polonya'yı işgali ile başladığı kabul edilen 2. Dünya Savaşı'nda Türkiye, her iki taraftan da gelen yoğun baskılara rağmen tarafsız olmayı seçti.

2 / 13 İstanbul'un gizli savunma altyapısı: Çakmak Hattı

Savaşın ilerlemesi ile devam eden Alman ilerleyişi gözlemlenerek bir savunma hattı kurulmasına karar verildi. Büyükçekmece'den başlayıp Çatalca'ya kadar uzanan bu hat, adını da dönemin Genelkurmay Başkanı ve projenin yaratıcısı olan Mareşal Fevzi Çakmak'tan aldı.

3 / 13 İstanbul'un gizli savunma altyapısı: Çakmak Hattı

Bu hatların da bir kısmı büyük, bazıları da küçük olan askeri koruganlar, yani mevziler vardır. Mareşal Çakmak'ın adını taşıyan Çakmak Hattı için makineli tüfek, top yuvaları ve askerlerin barınacağı yerler ile tünellerin içerisinde raylı sistemler yapıldı.

4 / 13 İstanbul'un gizli savunma altyapısı: Çakmak Hattı

Koruganlar birbirlerine raylı tünel sistemiyle bağlandı. İnşaat sırasında soğuktan çok sayıda asker şehit düştü. Ancak Almanlar Yunanistan'a kadar gelerek Türkiye'ye saldırmaktan vazgeçti.

5 / 13 İstanbul'un gizli savunma altyapısı: Çakmak Hattı

O tarihlerde Türkiye'nin bir yılda ürettiği 350 bin ton çimentonun hepsi bu çalışma için kullanıldı. Savunma hattı seneler içerisinde unutulup gitti. Tarih sahnesinde kendine yer edinmiş bu yapı kaderine terk edilmiş durumda.

6 / 13 İstanbul'un gizli savunma altyapısı: Çakmak Hattı

En güçlü savunma hattı olarak tarihe geçen bu yapı, havadan veya karadan gelebilecek yoğun saldırılara dayanabilecek güçte inşa edildiği için bugün büyük bir kısmı hala ayakta.

7 / 13 İstanbul'un gizli savunma altyapısı: Çakmak Hattı

Makineli tüfek yuvası olarak kullanılan beton siperleri, yer altından birbirine bağlayan tünellerde de benzer durumlar yaşanıyor.

8 / 13 İstanbul'un gizli savunma altyapısı: Çakmak Hattı

Birçoğunun girişleri zaman içinde toprak ve bitki örtüsüyle kapanan tünellerde bulunan rayların bir bölümünün define arayan kişiler tarafından çalındığı bildiriliyor. Kalan raylar ve vagonlar ise korumasız şekilde kaderlerini bekliyor.

10 / 13 İstanbul'un gizli savunma altyapısı: Çakmak Hattı

11 / 13 İstanbul'un gizli savunma altyapısı: Çakmak Hattı

13 / 13 İstanbul'un gizli savunma altyapısı: Çakmak Hattı





VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap