SON DAKİKA


Foto Galeri > Asgari ücrette önemli detay! Tüm çalışanlara yansıyacak

Asgari ücrette önemli detay! Tüm çalışanlara yansıyacak

19 Aralık 2021 Pazar - 13:11

Asgari ücrette önemli detay! Tüm çalışanlara yansıyacak

1 / 12 Asgari ücrette önemli detay! Tüm çalışanlara yansıyacak

Milyonların yüzünü güldüren yüzde 50.54'lik asgari ücret 2022 zammı ile 1 Ocak 2022'den itibaren asgari ücretli bir işçinin günlük ücreti 166 lira 80 kuruş olarak belirlenirken, tüm çalışanların asgari ücrete kadar olan kazançları da vergi dışı bırakıldı. Gelir vergisi kesintisi olmayacağı için de AGİ uygulaması önümüzdeki yıldan itibaren sona erecek. Gelir ve damga vergisinden vazgeçilmesi her çalışana 323 lira vergi avantajı sağlayacak.

2 / 12 Asgari ücrette önemli detay! Tüm çalışanlara yansıyacak

Asgari ücrete kadar olan kazançların vergi dışı bırakılması tüm bordrolu çalışanların yüzünü güldürdü. Gelirin asgari ücrete kadar olan kısmı vergilendirilmeyecek. Her çalışan 323 lira vergi avantajı sağlayacak. Brüt asgari ücret bu tutarda azalacağı için de işverenin de maliyeti 448 lira düşecek.

3 / 12 Asgari ücrette önemli detay! Tüm çalışanlara yansıyacak

Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre Brüt 5004 liraya kadar olan asgari ücrete kadar olan kısımdan gelir vergisi kesilmeyeceği için evli, bekâr, çocuklu, çocuksuz herkes için AGİ de sona eriyor. Asgari ücretin üzerindeki gelirin asgari ücrete kadar olan kısmı da vergilendirilmeyecek. Bugün itibarıyla 8 bin lira brüt maaşı olan için gelir vergisi 3 bin lira üzerinden hesaplanacak.

4 / 12 Asgari ücrette önemli detay! Tüm çalışanlara yansıyacak

Bunun üzerindeki tutar için vergi iadesi olup olmayacağı konusunun tebliğle açıklığa kavuşması bekleniyor.

5 / 12 Asgari ücrette önemli detay! Tüm çalışanlara yansıyacak

Buradaki iadenin asgari ücret üzerindeki matrahtan hesaplanması da seçenekler arasında. Düzenleme kurumsal bir ayrım olmadan ücretli tüm kesimleri etkileyecek.

6 / 12 Asgari ücrette önemli detay! Tüm çalışanlara yansıyacak

Asgari ücretin vergi dışı bırakılmasıyla yıllık yüzde 15 gelir vergisi 60 bin 48 lira üstü kazancı olanlardan alınacak. Örneğin, 10 bin lira brüt kazanan çalışanın 120 bin liralık gelirinin 60 bin 48 lirası vergiden istisna tutulacak.

7 / 12 Asgari ücrette önemli detay! Tüm çalışanlara yansıyacak

Asgari ücret üzerindeki kısım için ödenen vergiden iade edilecek tutar işçinin medeni durumu ve çocuk sayısına göre değişecek.

8 / 12 Asgari ücrette önemli detay! Tüm çalışanlara yansıyacak

323 lira ilave katkıAGİ 2008'den bu yana uygulanıyor. Asgari ücretten kesilen vergilerin bir bölümü bu uygulamayla çalışana iade ediliyor. Bekâr çalışanlara kesilen verginin yüzde 50'si, eşi çalışmayan ve üç çocuklu çalışanlara da yüzde 100'ü iade ediliyor

9 / 12 Asgari ücrette önemli detay! Tüm çalışanlara yansıyacak

Yeni düzenleme ile 727 lira tutarındaki gelir ve damga vergisinden vazgeçilirken işçinin eline geçen net ücret 4 bin 253 lira olacak. Bu vergilerin kalkmasıyla AGİ de otomatik olarak yeni yıldan itibaren sona erecek.

10 / 12 Asgari ücrette önemli detay! Tüm çalışanlara yansıyacak

Memuru kapsıyor mu?Mutabakata varılan ek protokol kapsamında kamu görevlilerinde vergi indirimi konusu ayrıca değerlendirilecek.

11 / 12 Asgari ücrette önemli detay! Tüm çalışanlara yansıyacak

Kamu çalışanlarının maaşlarında asgari ücret kadar vergi muafiyeti getirilmesini talep eden Büro Memurları Sendikası Genel Başkanı Yusuf Yazgan, bu mümkün değilse yıllık yüzde 20 vergi dilimi olan 24 bin lira gelir vergisi matrahının 2022'de en az 60 bin liraya çıkarılmasını, yüzde 27 vergi diliminin ise tüm bordrolu çalışanlar için kaldırılmasını talep ettiklerini açıkladı.





VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap