SON DAKİKA


Foto Galeri > 1912 yılında okyanusun karanlık sularına gömülen Titanic batarken bakın kaptan ne yapıyormuş!

1912 yılında okyanusun karanlık sularına gömülen Titanic batarken bakın kaptan ne yapıyormuş!

05 Şubat 2021 Cuma - 14:12

Yüz yılı aşkın boyunca acı hikayesiyle hafızalarımıza kazınan Titanic'in kaptanına ne olduğunu hiç merak ettiniz mi? Sonuna dair pek çok senaryolar türetilen kaptan, bir rivayete göre mürettebatına "Artık bundan sonra herkes tek başınadır" dedikten s

1 / 13 1912 yılında okyanusun karanlık sularına gömülen Titanic batarken bakın kaptan ne yapıyormuş!

Tüm zamanların en ünlü gemisi Titanic ilk defa suya indirildiğinde mühendislik harikası olarak tanımlanmıştı. Titanic, kendi döneminin en büyük ve en lüks yolcu gemisiydi.

2 / 13 1912 yılında okyanusun karanlık sularına gömülen Titanic batarken bakın kaptan ne yapıyormuş!

Asla batmaz denen bu gemi 15 Nisan 1912 tarihinde New York'a yolculuk yaptığı sırada bir buz dağına çarparak Atlantik Okyansu'nun buz gibi, karanlık sularına gömülmüştü.

3 / 13 1912 yılında okyanusun karanlık sularına gömülen Titanic batarken bakın kaptan ne yapıyormuş!

Gemide, mürettebatla birlikte yaklaşık 2200 kişi vardı. Titanic'in tasarımına o kadar güveniliyordu ki gemiye yeteri kadar cankurtaran botu yerleştirilmemişti. Bu nedenle 1500 kişi ihmalkarlık nedeniyle donarak ya da boğularak öldü.

4 / 13 1912 yılında okyanusun karanlık sularına gömülen Titanic batarken bakın kaptan ne yapıyormuş!

108 sene önce gerçekleşen, tarihte en büyük kaza olarak kayıtlara geçen elim olayda, birinci sınıf yolcuların filikalara bindirilerek diğer yolcuların ölüme terk edildiğini neredeyse hepimiz biliyoruz. Peki ya geminin kaptanı? Titanic battığı sırada kaptan Edward John Smith ne yapıyordu?

5 / 13 1912 yılında okyanusun karanlık sularına gömülen Titanic batarken bakın kaptan ne yapıyormuş!

Edward John Smith hayatı boyunca pek çok yolcu gemisine komuta etmiş deneyimli bir kaptandı. Kaptan Smith uzun süren meslek hayatında hiçbir zaman gemi kazasından sorumlu tutulmamıştı. Deneyimli olmasının yanı sıra temiz bir sicili vardı. Bu nedenle Titanic'in ilk yolculuğunda onun kaptan olması herkes için güven kaynağı olmuştu. Gemi ilk seferi için Southampton'dan hareket ettiğinde her şey normal görünüyordu.

6 / 13 1912 yılında okyanusun karanlık sularına gömülen Titanic batarken bakın kaptan ne yapıyormuş!

Titanic limandan ayrıldıktan kısa bir süre sonra kaptan Smith, rotaları üzerinde büyük buz dağları olduğuna dair ilk uyarısını almıştı.

7 / 13 1912 yılında okyanusun karanlık sularına gömülen Titanic batarken bakın kaptan ne yapıyormuş!

Ancak bu uyarılar, her yıl Nisan ayında sık sık yapılırdı. Bu nedenle kaptan için oldukça normal bir uyarıydı. Gemide üç takım, sadece gözcü olarak görev yapıyordu. En ufak bir tehdit algılandığında kaptana bilgi veriliyordu. Gözcüler henüz buz dağlarına karşı bir uyarı yapmamıştı.

8 / 13 1912 yılında okyanusun karanlık sularına gömülen Titanic batarken bakın kaptan ne yapıyormuş!

Normal şartlarda gemiyi tehdit edecek bir buz dağının varlığı çok önceden tespit edilebilirdi. Ancak o gece ne ay, ne dürbün ne de rüzgar vardı. Gemi buz dağının karanlık yüzüne yaklaştığında ve Titanic'in çanları çaldığında her şey için çok geçti. Kaptan Edward John Smith'in hayatının en uzun gecesi bu şekilde başlamış oldu.

9 / 13 1912 yılında okyanusun karanlık sularına gömülen Titanic batarken bakın kaptan ne yapıyormuş!

Edward John Smith'in o gece ne yaptığına ve nasıl öldüğüne dair birbirinden farklı senaryolar bulunuyor.

10 / 13 1912 yılında okyanusun karanlık sularına gömülen Titanic batarken bakın kaptan ne yapıyormuş!

Titanic hasar aldığında Smith, gemide çalışan subaylardan rapor istemişti. Raporu incelediğinde geminin en fazla 2 saate kadar batacağını tahmin etti. Hemen duyuru yapılarak yolcuların ve mürettebatın toplanması istendi. Edward John Smith, cankurtaran botları denize indirildiğinde bu botlara kaç kişinin bindiğini denetlememişti. Faciadan daha fazla insan kurtulabilecekken botlara az sayıda insanın bindirilmesi pek çok kişinin hayatını kaybetmesine sebep olmuştu.

11 / 13 1912 yılında okyanusun karanlık sularına gömülen Titanic batarken bakın kaptan ne yapıyormuş!

Aynı zamanda kaptanın mürettebatını iyi organize edemediği söyleniyordu. Belirsiz ve pratik olmayan emirler vererek çalışanların zaman kaybetmesine neden olmuştu. Kaptan, diğer gemilerden gelen uyarıları dikkate almamak ve geminin hızını düşürmemek gibi çok fazla sebepten bugün hala suçlanıyor. Ancak uzmanlar iddiaların ne kadarının doğru olduğuna net bir cevap veremiyor.

12 / 13 1912 yılında okyanusun karanlık sularına gömülen Titanic batarken bakın kaptan ne yapıyormuş!

Günümüzde Titanic faciası üzerine yazan tarihçilerin büyük çoğunluğu, kaptanın haberi aldıktan sonra şoka girdiğini ve bu nedenle sağlıklı kararlar alamadığını belirtiyor. Hatta bir rivayete göre kaptan, mürettebatına "artık bundan sonra herkes tek başınadır" dedikten sonra ortadan kaybolmuştu. Yani kaptan gemisini terk eden ilk insandı.

13 / 13 1912 yılında okyanusun karanlık sularına gömülen Titanic batarken bakın kaptan ne yapıyormuş!

Bazı görgü tanıkları, kaptanın gemi batmadan önce tabancasıyla kendini vurduğu iddia ediyor. Çoğu tarihçi için bu sadece bir iddiadan ibaret. Kaptanın kendini vurduğuna dair sadece birkaç görgü tanıdığının ifadesi bulunuyor. Daha güvenilir bir tanık olan kablosuz iletişim operatörü Harold Bride, kaptanın gemiden denize atladığını ve suların içinde kaybolduğunu ifade ediyor. Bir başka tanık Harry Senior'un ifadesine göre kaptan bir bebeği kucağına alarak gemiden atlamıştı. Yakınlardaki bir filikaya bebeği teslim ettikten sonra tekrar gemiye dönmüştü.





VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap