SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Yüz binlerce kişi işsiz kalabilir!

Yüz binlerce kişi işsiz kalabilir!

08 Ocak 2022 Cumartesi - 10:31




Kamu müteahhitleri meclise getirilen fiyat farkı ödeme oranını yetersiz buldu… İMKON başkanı sektörde yaşanabilecek işsizlik ile ilgili uyarıda bulundu.





Kamu ile iş yapan müteahhitlere yönelik, kur artışları nedeniyle yaşanılan fiyat farkının ödenmesini öngören düzenleme Meclise geldi. Fiyat farkı ödeme oranını yüzde 5 ile 10 olarak değerlendiren düzenlemeye ise müteahhitler tepki gösterdi. İMKON Başkanı Tellioğlu, “Bu teklif bu haliyle ve bu şartlarda yasalaşırsa kamu müteahhitlik sektöründe faaliyet gösteren 80 bine yakın firmanın 40-50 bine yakını zor durumda kalacak. 600-700 bin kişinin de işsiz kalmasına sebep olacak” uyarısında bulundu.

* KAMU müteahhitleri, TBMM gündemine getirilen, “Kamu müteahhitlerine fiyat farkı verilmesi”ni öngören düzenlemede yer alan yüzde 5 ile 10’luk ödeme oranını yetersiz buldu. Müteahhitlerin çatı kuruluşu olan İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkanı (İMKON) Tahir Tellioğlu, fiyat farkının reel oranda verilmesini istedi.

“50 BİNE YAKIN İNŞAAT FİRMASI ZOR DURUMDA KALACAK”

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna getirilen metnin sektörün mağduriyetlerini karşılamadığı belirten Tellioğlu, “Önerge teklif metni sadece 01.07.2021 ile 31.12.2021 tarihleri arasında yapılan hak edişlere yönelik fiyat farkı verilmesini içermektedir, ‘işin devamını’ kapsamamaktadır. Örneğin; 10 milyonluk bir işin üstte verilen tarih dilimi arasında yüzde 10’luk yapılan kısmına yüzde 50’lik dahi fiyat farkı verilse totaldeki bedelin yüzde 5’ine tekâmül etmekte. Dolayısıyla yüzde 200’e yakın girdi maliyetlerini yüzde 5-10 gibi bir fiyat farkı oranıyla kurtarmak mümkün değildir. Bu teklif bu haliyle ve bu şartlarda yasalaşırsa kamu müteahhitlik sektöründe faaliyet gösteren 80 bine yakın firmanın 40-50 bine yakınını zor durumda kalacak” dedi.

“600 BİN KİŞİ İŞSİZ KALABİLİR”


* Kendi öz kaynakları yetersiz olan on binlerce inşaat firmasının batma tehlikesi ile karşı karşıya kalacağına dikkat çeken Tellioğlu, alt tedarikçi sektöründe bundan etkileneceğini ve 600 ila 700 bine yakın kişinin ise işsiz kalabileceği uyarısında bulundu. Tellioğlu, “Bu nedenle gerek yüklenici, gerek kamu menfaati açısından 01.01.2021 tarihi baz alınarak işin bitimine kadar reel oranda ‘fiyat farkı’ verilerek işlerin bitirilmesi sağlanmalı. Reel piyasa fiyatlarına uygun fiyat farkı ödenmesine rağmen finansal ve teknik olarak devam etmesi mümkün olmayan işler için cezasız ‘tasfiye hakkı’ tanınması ve teminatların iade edilmesi gerekir” çağrısında bulundu.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap