SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Yolun sonu geldi: Özel bankalar KKM'den çıkış yolu arıyor!

Yolun sonu geldi: Özel bankalar KKM'den çıkış yolu arıyor!

13 Eylül 2023 Çarşamba - 12:19




İktidar, KKM hesaplarından çıkış planları yapıyor. Merkez Bankası'nın KKM'yi azaltmayı ve TL vadeli mevduata dönüştürmeyi hedefleyen yeni adımlar sonrası bankalara harekete geçti





Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Kur Korumalı Mevduat hesaplarından (KKM) çıkış stratejilerinin kademeli bir şekilde uygulanacağını açıklamasının ardından Türkiye'deki bankalar bu konuda adımlar atmaya başladı.

Kamu bankaları, genel olarak politika faizinin 3 puan üzerinde, yani yüzde 28 faiz oranıyla KKM mevduatlarına faiz teklif ederken, birçok özel banka ise KKM'ye yeni giriş ekranını kapattı. Kamu bankaları, TL mevduat faizlerinde yüzde 37-38 oranında teklif sunarken, KKM'den dönen TL mevduatlarda faiz oranı yüzde 43'e kadar yükseliyor.

Özel bankaların bir kısmı, KKM'den TL'ye dönen mevduatlar için yüzde 45'e kadar faiz oranları uyguluyor. Bu faiz oranları, özellikle büyük mevduat sahipleri için önemli farklar oluşturuyor.

Uzmanlar, KKM'ye girerken kazananların çıkarken de kazanmaya devam ettiğine dikkat çekiyor. KKM hesaplarından çıkan paranın önemli bir bölümünün döviz, altın ve hisse yatırımına gittiğini ifade ediyorlar.

Son verilere göre, KKM hesapları son haftalarda düşüş gösterdi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre KKM büyüklüğü, son iki haftada 60 milyar TL'lik bir düşüş yaşayarak 3,35 trilyon TL'ye geriledi.


Öte yandan Bakan Mehmet Şimşek yaptığı açıklamada , KKM'den çıkış stratejilerinin kademeli olarak uygulanacağını belirtirken, bu çıkışın Türk Lirası'nı cazip hale getirmek ve makro finansal istikrarı tesis etmekle mümkün olacağını ifade etmişti. Şimşek, mevduat sahiplerinin herhangi bir önemli değişiklik yaşamayacaklarını vurguladı ve KKM'nin şu an için devam edeceğini söylemişti.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0
KKM

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap