SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Vatandaş dolara koştu! Dolar mevduatları son iki yılın zirvesinde

Vatandaş dolara koştu! Dolar mevduatları son iki yılın zirvesinde

11 Ekim 2021 Pazartesi - 14:21




Doların tüm dünyada rekor üzerine rekor kırması üzerine vatandaşlar dolar bozdurmak yerine uzun vadeli dolar pozisyonlarını son iki yılın zirvesine çıkardı.





Dolar Türkiye’de ve dünyada yükseliş trendini sürdürüriyor. Dünyada insan elinde bulundurdukları uzun süreli dolar mevduatlarını son iki yılının zirvesine taşıdı. Türkiye’de ise son açıklanan verilere göre bankalardaki toplam döviz miktarı 232 milyar 684 milyon dolar olarak duyuruldu.

Dolar tüm dünyada değer kazanmaya devam ediyor. Diğer para birimlerine karşı yükseliş trendini devam ettiren dolar, yatırımcısına ciddi kazançlar sağlarken uzun vadeli dolar pozisyonları son iki yılın zirvesine çıktı. ABD’de Emtia Vadeli İşlem Komisyonu (CFTC) tarafından açıklanan rakamlara baktığımızda uzun vadeli dolar pozisyonları bir haftada 7 milyar dolar yükseldi. Bu artışla beraber 2019 ortasından bu yana uzun vadeli dolar pozisyonları dünyada en yüksek seviyeyi gördü.

VATANDAŞ DOLAR BOZMAYA KORKUYOR

Türkiye’de de durum bundan farksız. Merkez Bankası’nın faiz indirimi sonrası dolar kuru 9 TL sınırına yaklaştı. Her geçen gün rekor üzerine rekor kıran dolar kuru 8.97 TL’ye kadar çıkarken vatandaşların ve şirketlerin kar realizasyonu yapmayarak dolar kurunda yeni rekorlar beklediği görüldü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından açıklanan haftalık para ve banka istatistiklerine göre 1 Ekim haftasında vatandaşların bankalardaki döviz mevduatı 232 milyar 684 milyon dolar olarak bildirildi.


DOLAR KURU BUGÜNDE REKOR KIRDI

Bu arada dolar kuru geçtiğimiz haftanın kapanış gününde 8.95 TL ile rekor kırarken yeni haftanın ilk iş gününe de rekorla başladı. Dolar kuru  gece yarısı Asya piyasaları açıldığında 8.98 TL seviyesine kadar çıkarak rekor tazeledi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap