SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Üretmeyen toplumlar yok olmaya mahkumdur!

Üretmeyen toplumlar yok olmaya mahkumdur!

19 Nisan 2022 Salı - 14:19




Ülkemizde üst üste gelen zamlar nedeniyle hem vatandaş hem de esnaf zor günler geçiriyor. Zamların sebebini sorduğumuz her kesim ise üretim yoksunluğuna dikkat çekiyor, toplumu da hükümeti de suçluyor





Türkiye’de ekonominin kalbinin attığı yerdir semt pazarları… Her ne kadar TÜİK enflasyonu yüzde 61.14 olarak açıklasa da semt pazarlarında alışveriş yapan halk da ürünlerini satıp evine ekmek getirme derdinde olan esnaf da durumun pek de öyle olmadığını söylüyor. Zamların asıl sebebini araştırdığımızda ise üretimi teşvik etmeyen hükümeti de üretmeye erinen ve rahata alışmış, tüketim tutkunu bir halkın olduğu anlaşılıyor. Hal böyle olunca dışa bağımlı ülkemizde zam üstüne zam geliyor, fatura yine gariban halka kesiliyor.

ÇALIŞMAYI UNUTTUK

Zamların asıl sebebinin üretmemekten kaynaklandığını söyleyen Şakir Sağlam, Ne hikmetse en pahalı ürün en çok satılan ürün oldu. Domatesin kilosu 35 liradan yok satıldı. Şu an 20 liradan aşağıya ürün yok. Herkes köyünü bıraktığı sürece bu böyle devam edecek. Avrupa’da insanlar 1 domates 1 salatalık alıyor. Biz de ise 2 kilo alınıyor yarısı da çöpe atılıyor. Tabii ki pahalılık var. Bu son neslin bu durumu görmesi çok iyi oldu bence. Çünkü yokluk nedir bilmiyorlar. Pahalı telefonların, pahalı arabaların peşinden koşuyorlar. Öncelikle üretmeyi öğrenmemiz lazım. Çalışmayı unuttuk. Bugün insanlar balkonunda bile sebzesini üretir. Hazıra alıştık. Dünyada durum böyle. Ham madde pahalı. Allah yardımcımız olsun” dedi.

ASIL SEBEP BÜYÜKLER

Pazar esnaflarından Muhammet Ali Coşkun, “Şu anda baya bir fiyat dalgalanması var. Bu da büyük marketlerin izlemiş olduğu politikalardan kaynaklanıyor. Küçük esnaf etkileniyor tabii. Dün bir markette 19 lira olan ithal muzu bugün 30-35 liraya satılıyor. Bu kadar fiyat çıkar mı? Halden patatesi 3 liraya alıyoruz iki gün sonra aynı patates pahalanıyor. 2 günde ne değişiyor? Herkes mazotu bahane ediyor ama mazot 1 lira 2 lira artıyor ama ürünler daha fazla artış gösteriyor. Bence bunun asıl sebebi büyük marketler. Fiyatlar bu kadar fark göstermesinin sebebi, onların sürekli etiket fiyatlarıyla oynamasıdır” şeklinde konuştu.

HABER: EMİN SARAÇ

GÖRÜNTÜ: EROL TAŞKIN

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap