SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Üretici bitti!

Üretici bitti!

03 Ekim 2017 Salı - 08:58








Fındık! Tüm Karadeniz bölgesinin geçim kaynağı. Fındık üreticisi kendi birlikleri olan Fiskobirlik’ten ümitlerini kestiler. Veya ülkeyi yönetenler tarafından zorda bırakıldılar. Sonunda olan üreticiye oldu. Ülkenin fındıkta devlet politikasının olmadığını biliyoruz. Bazı yerlerde ormanlık alanların fındık bahçesine dönüşmesine göz yumuldu. Karadenizli kendi birliğine sahip çıkmadı. Bu nedenle de İtalyan Ferrero Trabzon’a üs kurdu.

Bakın, eğer bir ülke her şeyi ile dışarıya bağımlı kalırsa ürettiği ürününün gerçek değerini bulamaz. Bir okuyucum bana şöyle yazıyor: Yıllarca fındığın getirisini yiyen siyasetin içinden gelen Cüneyt Zapsu acaba hiç fındık dalı nasıldır, fındık nasıl toplanır bilir miydi? Ama ülkemde fındıktan en çok para kazanan kişi oldu. Okuyucum devamla, yazıklar olsun bize!!! Fındığın memleketi Karadeniz, borsası Almanya'da. Almanya ile hükümetin arası limoni, fındık fiyatı çok bile...

Baba dostu Ali Kemal Bozbaş çok doğru söylüyor. Yıllarca fındık üreticilerinin sorunu fındıkla ilişkisi olmayanlar tarafından yönetildi. Fındık üreticisi biterken birileri köşeyi döndü. Peki, Karadenizli fındık üreticileri neden birlik olamıyor? Veya kendi birlikleri olan Fiskobirlik’e neden sahip çıkamadılar? Senelerce ülkeyi yönetenler bu birliği siyasi alan olarak kullandı. Elliden fazla kooperatifin birliği ile kurulan Fiskobirlik geçmişteki yıllarda en çok ihraç yapan kuruluşlar arasında yer alıyordu.

Siyasi manevralarla bu önemli kuruluş İtalyan Ferrero’ya peşkeş mi çektirildi acaba? Bu İtalya’nın Trabzon’da işi ne? Çok değerli bir ürün olan fındık, ihraç edilmese bile iç piyasada akıl almaz biçimde tüketilebilir. Yöre milletvekilleri sadece nutuk çekmek ve maaşlarını almak için seçilmedi. Ekonomik olarak yöreye hangi hizmetin geldiğini gözümüzle görelim. Sizler vurdum duymaz tutumunuzla yöreyi göçe zorlar duruma getirdiniz.

Geçmişten geleceğe her kimler bu ülkeyi yönetiyorsa, Karadeniz’i böylesine hor görmeyelim. Ülkenin üvey evlat muamelesi oldu çıktı. Artık Karadenizli sıla özlemi çekmesin. Mahalleler boş. Kimse yok. Çalıştırılacak işçiler bile bulunamıyor. Hiç değilse alın terlerini memnun edin. Yöre ürününü yabancıların kıskacından kurtarmak yetkililerin görevi olsa gerek. İsterseniz başarabilirsiniz!


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap