SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Türkiye'nin kredi riski tavan yaptı

Türkiye'nin kredi riski tavan yaptı

02 Temmuz 2016 Cumartesi - 11:40




AKP’de yaşanan başbakan değiştirme operasyonuile Türkiye’nin CDS’leri 8 ayın zirvesine kadar çıktı.





Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın hükümet değişikliğini zorlaması ve başkanlık istemi tartışmalarıyla alevlenen siyasi belirsizlik, Türk tahvillerini sigortalama maliyetlerine yansıdı. ABD'li finans yayıncılığı kuruluşu Bloomberg bu konuyu, Erdoğan'ın ekonomi anlayışına gönderme yaparak, “Erdoğanomi Türkiye'nin kredi riskini, çöp derecesine sahip Rusya'nın üzerine çıkardı” başlığıyla irdeledi. Buna göre, bir ülkedeki mali koşulların ne kadar riskli olduğunun başlıca göstergelerinden olan 5 yıllık “kredi temerrüt takası” (CDS) baz puanı Türkiye'de 24 Mayıs'ta son 8 ayın en üst seviyesine çıkarak 283'e ulaştı.

Dün itibarıyla 273 düzeyinde seyreden Türkiye'nin CDS baz puanı, finans kuruluşu Moody's tarafından kredi notu “çöp” olarak belirlenen Rusya'nınkinin bile 12 puan üzerine çıkmış oldu. Moody's 2015'te Rusya'nın kredi notunu düşürürken, Ukrayna'ya müdahale nedeniyle uygulanan uluslararası yaptırımları ve düşen petrol fiyatlarını gerekçe göstermişti.

4 MAYIS DÖNÜM NOKTASI

Moody's nisan ayındaki açıklamasında Türkiye'nin kredi notunu ise değiştirmeyerek “yatırım yapılabilir” seviyesinde tuttu. Yani Türkiye'nin kredi notu daha yüksek  olmasına rağmen, Rusya daha az riskli görülür hale geldi. Mayıs ayı başında CDS'ler 240 seviyesinde iken Türk tahvillerine yapılan 10 milyon dolarlık bir yatırımı sigortalamak için 240 bin dolar prim ödemek gerekiyordu. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile gerçekleştirdiği ve istifayla sonuçlanan 4 Mayıs görüşmesinin ardından CDS puanı 270'e fırlarken, 10 milyon dolarlık yatırım için sigorta maliyeti 30 bin dolarlık artışla 270 bin dolara yükseldi. Yatırım yöneticisi Viktor Szabo, yatırımcıların Türkiye ile ilgili risk algısının yükselmesinin başlıca sebebinin siyasi gelişmeler olduğunu belirtti. 11 milyar dolarlık gelişen piyasalar yatırımını yöneten Londra merkezli Aberdeen Varlık Yönetimi Şirketi'nde çalışan Szabo, “Yatırımcılar gücün cumhurbaşkanı etrafında toplanmasının, denetim ve dengenin yokluğunun ekonomi-politika risklerine yol açmasından kaygılı” dedi. CDS baz puanı ABD'de 20, İngiltere'de 30, Bulgaristan'da 130, Endonezya'da 187, Kolombiya'da 230 düzeyinde seyrediyor.

PETROL VE FED ETKİLİ OLUR


PETROL fiyatlarının bu yıl başına göre yüzde 80 oranında yükselmesi ve ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz oranı artışına gitmesi ihtimalinin, piyasalarda Türkiye ile ilgili risk algısını artırabileceği belirtiliyor. Frankfurt merkezli finansal danışmanlık şirketi Deka Investment'ın gelişen piyasalar bölümü başkanı Peter Schottmueller, “Türkiye, sürpriz bir FED artırımından zarar görecek adaylardan biri olarak görülüyor. Portföy akışlarının finans ihtiyaçları içinde az bir rol oynadığı Rusya için bu böyle değil” dedi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap