SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Türkiye'de bir ilk! Ve tescillendi

Türkiye'de bir ilk! Ve tescillendi

25 Kasım 2018 Pazar - 10:45




Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde üç yıl önce deneme amaçlı ekilen ve kısa sürede geçim kaynağı haline gelen "ejder meyvesi" tescillendi.





Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM), İl Tarım ve Orman  Müdürlüğü ve Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi iş birliğinde, Antalya  Valiliğinin desteğiyle tropik meyve projesi başlattı. Bu kapsamda 2012'de ABD'den  6 türde 11 çeşit tropik meyve çeşidi getirilerek, bunların Gazipaşa ilçesinde iki  farklı lokasyonda adaptasyonları gerçekleştirildi.

Bölgeye uyum sağlayan ve halk arasında "ejder meyvesi" olarak bilinen  anavatanı Güney Amerikaolan pitaya, üç yıl içinde çiftçinin geçim kaynağı haline  geldi. Tropikal çeşitlerin ticaretinin yapılabilmesi, fidan üretimleri için  tescil çalışması gerçekleştirildi.
 
Bu kapsamda, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi'nin tescil  ettiği pitaya, Türkiye'nin ilk tescillenmiş tropikal meyvesi oldu.
 
Tanesi, büyüklüğüne göre 10 ila 60 lira arasında satılan ejder  meyvesi, içecek, cacık, salata ve meyve olarak tüketilebiliyor.
 
"Mineral ve vitamin bakımından zengin"
 
Gazipaşa'daki Yakacık Mahallesi'nde üretici Yaşar Dağtekin, AA  muhabirine, "Ejder meyvesi Türkiye'nin tescillenen ilk tropikal meyvesi oldu.  Getirisi çok iyi ama bahçe kurulumundan üretimine kadar ilgi isteyen bir ürün.  Bakımını senelik yapıyoruz." dedi.
 
Meyvenin çiçeklerini kış gecelerinde açtığını dile getiren Dağtekin,  karanlıkta arı ve böcek olmadığı için tozlamayı kendisinin yaptığını, böylece  verimin fazla olduğunu vurguladı.
 
Ejder meyvesinin sağlık bakımından önemli olduğunu belirten Dağtekin,  "Yapılan araştırmalara göre, sinir ve kemik sistemine, tırnaklara, gözlere iyi  geldiği belirtiliyor. Mineral ve vitamin bakımından zengin." diye konuştu.
 
Pasiflora meyvesi de tescillendi
 
Dağtekin, öte yandan Antalya'nın Alanya, Gazipaşa ile Mersin'in Anamur  ilçelerinin denize bakan yamaçlarında yetiştirilen pasiflora tropik meyvesine de  tescil verildiğini bildirdi.
 
Pasifloranın da çok verimli bir ürün olduğuna değinen Dağtekin,  şunları kaydetti:
 
"Çarkıfelek olarak da bilinir. Meyvesinin güzel aroması var. Başka  ülkelerde meyve suyu endüstrisinde kullanılıyor. Ürettiğimizi rahatlıkla  satabiliyoruz. Rahatlatıcı etkisi var. Çocuklara öksürük şurubu olarak da  veriliyor. Potasyum bakımından zengin, kalbe iyi geliyor. Uyku problemi  yaşayanlar özellikle tercih ediyor. Senede iki kere ürün alabiliyoruz. Artık  tescillendi, fide üretebileceğiz. Kilosu 30 liradan başlıyor, 45 liraya kadar  çıkıyor."
 
Dağtekin, tropikal meyvelerin ihracatına yönelik birlik kurma  çalışmaları olduğunu kaydetti.
 
"Çiftçiler, tropikal meyvelere yöneldi"
 
Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik de ilçede deneme amaçlı üç  yıl önce ekilen pitayanın üretiminin yaygınlaştığını belirtti.
 
İlçenin tropikal meyveler için uygun iklime sahip olduğunu anlatan  Çelik, "Denediğimiz her üründe başarılı olduk. Bu meyveleri, herkese tattırmak,  yaygınlaştırmak istiyoruz. Çiftçiler, salatalık, domates gibi ürünlerden  vazgeçip, tropikal meyvelere yöneldi. Ejder meyvesinin üretimi, bakımı da çok  kolay. Sadece su vererek, doğal yetiştiriliyor." ifadelerini kullandı.
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap