SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Trump avronun ateşini söndürdü

Trump avronun ateşini söndürdü

16 Kasım 2016 Çarşamba - 10:52




Avro/dolar paritesi, Trump zaferinin ardından 1,07'ye kadar gerileyerek son 11 ayın en düşük seviyesini gördü.





ABD'de Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump'ın seçim zaferinin ardından yükselişi hız kazanan dolar, sadece gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine karşı değil, avro karşısında da atağa geçti.

ABD'de başkanlık seçimini Trump'ın kazanmasıyla küresel piyasalarda belirsizlik artarken risk iştahı da azaldı. Trump belirsizliğiyle ABD 10 yıllık tahvil faizleri ve dolar endeksi, sert yükseliş kaydetti. Sadece gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine karşı değil, gelişmiş ülkelerin para birimleri üzerinde de baskı oluşturan dolar, avro karşısında da hızla yükseldi.

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) politikalarının yanı sıra Trump'la birlikte ABD Merkez Bankası'nın (Fed) atacağı adımlar da Avrupa tarafında merak konusu oldu. Trump yoluyla Fed'den kaynaklanacak riskler Avrupa'da endişe yaratmaya devam ederken, Avrupa'da milliyetçi, korumacı ve popülist partilerin yükselmesi de avro üzerindeki baskıyı artırıyor. Fed'in faizleri hızlı bir şekilde artıracağı beklentileri de paritede gerilemelere yol açtı.

Avro/dolar paritesi, bugün 1,07'ye kadar gerileyerek son 11 ayın en düşük seviyesini gördü.

Commerzbank Döviz Stratejisti Thu Lan Nguyen, paritenin gerilemesinin ana nedeninin dolardaki güçlenme olduğunu belirterek, piyasaların Trump'ın gündemindeki konuları gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceği konusunda izlemede olacağını, bu durumda da avro/dolar paritesinin 1,05 seviyelerine kadar gerileyebileceğini söyledi.


Rabobank Döviz Başstratejisti Jane Foley de 12 aylık dönemde avro/dolar paritesinin 1,14 seviyesine yükselebileceğini söyledi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap