SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Trabzon ekonomisi nereye gidiyor?

Trabzon ekonomisi nereye gidiyor?

14 Ağustos 2016 Pazar - 10:30








Türk halkı yaralarını sarmayı başardı. Darbe sonrası herkesin aklında “Ekonomi nereye gider? Sosyal hayat nasıl devam eder?” soruları vardı. Ancak siyasilerin soğukkanlı hareket etmesiyle Türkiye’de hayat normale döndü. Siyasi tasfiye süreci ve soruşturmalar devam ediyor ancak asıl mesele, yargılamanın ne şekilde olacağı ve ekonominin nereye gideceği. Bu bağlamda Rusya ile ilişkiler yeniden onarılmak istendi ve Cumhurbaşkanı Rusya’ya seyahat etti. Peki Türkiye normalleşme sürecine devam ederken, Trabzon’un kaderi ne olacak? Hem KTÜ hem de diğer devlet kurumlarında siyasi temizlik devam ediyor. Bir de işin projeler boyutu var. Kamulaştırmalar, yol yapımları ve dev ihaleler başta olmak üzere Trabzon’un para politikası nasıl olacak? Şehrin kaderini değiştirecek projeleri tek tek incelemek gerekiyor.

1- ARSİN YATIRIM ADASI

Yaklaşık 2 bin dönüm arazi üzerine büyük bir organize sanayi bölgesi kurulacağı 2015 yılından beri Trabzon siyasetinin gündeminde ancak henüz çivi dahi çakılmadı. İstihdamın en büyük sorun olduğu Trabzon’da herkesin gözü bu bölgede. İnşa edilecek üretim tesisleri birçok gence gelir kapısı olacak. Proje şu an beklemede.

2- TRABZONSPOR VE AKYAZI STADI

Kim ne derse desin; Trabzonspor, Trabzon’un ve Doğu Karadeniz’in en büyük anonim şirketi olarak bölgenin dinamosu. Bünyesinde doğrudan ve dolaylı 3 binin üzerinde insan çalışıyor. Bu noktada sanayi bakımından gelişmekte güçlük çeken Trabzon’un yükü Bordo-Mavili kulübün üzerinde kalıyor. Akyazı projesi için her gün yeni bir tarih veriliyor ancak proje bir türlü tamamlanamıyor. Muharrem Usta yönetiminin mali yönetimini yakından takip ediyoruz. 250 milyon olan kredi borcu, hükümet desteğiyle Ziraat Bankası’na risk transferi yapıldı. Katar bankasıyla da 7.5 milyon dolarlık sponsorluk imzalandı. Elbette bu paralar Trabzon ekonomisine de katkı olacaktır.


3- KTÜ’NÜN GELECEĞİ

Onbinlerce öğrencisi ile hem Trabzon esnafına gelir sağlayan hem de dışarıda Trabzon’u tanıtan bir kurum KTÜ. Ancak mevcut siyasi operasyon Üniversite’ye de yayıldı. Emniyet teşkilatı titizlikle inceleme yapıyor ve öğretim teşkilatı temizlenmeye çalışılıyor. Belki de bu operasyonlar eğitim kalitesini artırmak için bir fırsat olacak ve hak eden öğretim görevlilerine şans doğacaktır. Daha özgür ve daha donanımlı bir eğitim kurumu her zaman daha başarılı olacaktır.

4- AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

Doğu Karadeniz’in tek özel üniversitesi, ilk başta herkes kampüs yapılanmasını eleştirse de, eğitim
olarak günden güne gelişen bir tablo ortaya koydu Avrasya. Şu anda Trabzon’un gelişmesine önemli katkı sağlıyor, siyasiler daha çok destek vermeli.

5- TTSO


Trabzon ticaretinin zayıf noktalarından biri olarak öne çıkıyor. Rusya ve Gürcistan ile Trabzon ticaretini bir türlü buluşturmayı başaramadılar. Deniz ticareti Trabzon’da durma noktasında. Liman’a giren herkesin görebileceği üzere sadece birkaç nakliyat firmasının gemisi var. Uluslararası temas noktasında TTSO, Trabzon dışına açılamadı. Tüm milletvekillerinin dikkat etmesi gereken bir kurum çünkü fındığın kaderi de Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın elinde! Her sene fındık dalında kalmasın.

6-DOKA

Son 3 yıldır aktif bir şekilde hibe dağıtan Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı yaratıcı projelere destek vermeli. Vakfıkebir ekmeği ya da Akçaabat köftesi gibi mevcut üretimler yerine medikal ve sanayi ağırlıklı projeleri ön planda tutmalı.

7- KAŞÜSTÜ KAVŞAĞI PROJESİ

Adliye, Kaşüstü Hastanesi ve turistik oteller şehrin doğusuna kaydırılınca, trafik de doğuda yoğunlaştı. Akşam 5’den sonra işten çıkan insanlar ne yazık ki evlerine ulaşamıyor. Büyükşehir Belediyesi sorunlu kavşak için dal-çık geçit projesinde anlaşmaya vardı. Ancak henüz inşası başlamadı.


8- TRAFİK SORUNU VE GÜNEY ÇEVRE YOLU

Güney Çevre Yolu için kamulaştırmalar hızla devam ediyor ancak projenin inşası zaman alacak. Şehrin dağları üzerinden, batıdan doğuya uzanacak otoyol trafiğe nefes aldıracak ama bitiş tarihi 2020’den önce görünmüyor.

9- TURİZM

Hibeler ve teşvikler sayesinde bir çok iş adamı turizmci olmaya soyundu. Hedef kitle olarak Arap turist seçildi. Yaz aylarında Araplar hem gayrimenkul hem turizm alanında büyük bir hareketlilik getiriyor. Trabzon Valiliği turizm başlığına odaklanmalı. Sanayi alanlarının dar olduğu Trabzon’da turizm, alternatif bir kurtuluş yolu görünüyor.

10- TRABZON BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ


“Trabzon bir adalet merkezi olmalı” söylemini sıkça tekrar ettik fakat vekiller de bu konuda yetersiz kaldı ve ‘Trabzon İstinaf Mahkemesi ne zaman açılacak?’ ya da ‘Samsun mu Trabzon’a hizmet edecek?’ henüz belirsiz. Adaletin değerini bir kez daha gördüğümüz bugünlerde Bölge Adliye mahkemeleri Trabzon’da istihdam için bir fırsat olacaktır. Trabzon’u ayağa kaldıracak projeleri ve ekonomiye yön verecek kurumları sıraladık. Hem Valilik hem Büyükşehir Belediyesi hem de sivil toplum örgütleri şehrin kaderini tayin edecektir. Sultan Süleyman’ın doğduğu, Yavuz’un yönettiği dünya şehri Trabzon daha iyi bir tanıtım ve daha iyi bir yatırım planını hak ediyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap