SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > ‘TL mevduat faizleri arttı ama KKM’den çıkanların çoğu dolara gidiyor’

‘TL mevduat faizleri arttı ama KKM’den çıkanların çoğu dolara gidiyor’

04 Eylül 2023 Pazartesi - 17:34




Reuters tarafından yapılan analize göre, KKM çıkış hedefleri sonrası TL mevduat faizi yüzde 45'e dayandı ancak KKM'den çıkanların çoğu dolara gidiyor.





Merkez Bankası’nın (TCMB) kur korumalı mevduat (KKM) büyüklüğünün azaltılması için hedef belirlemesi ve güçlü faiz artırımına gitmesinin ardından bankalar TL hesaplar için ödedikleri faizleri artırdı. Ancak bankacılar dövizden dönen KKM hesaplarından çıkan paranın TL yerine yine ağırlıklı olarak dövize geçtiğini ifade ediyor.

Bir bankacı geçen hafta itibarıyla vadesi dolan dövizden dönen KKM hesaplarının yüzde 80’ine yakın kısmının yine KKM olarak yenilendiğini, çıkanların ise büyük bölümün dövize döndüğünü belirtti.

TCMB bankaların KKM hesaplarını azaltması için düzenlemeleri iki hafta önce yayımlarken, Reuters’a bilgi veren dört bankacılık kaynağı, bankaların stratejilerinin henüz netleşmediğini ve mevduat tercihlerinin önümüzdeki haftalarda değişebileceğine dikkat çekti.

Üç bankacının verdiği bilgiye göre, dövizden dönerek KKM hesabı açan ve Ağustos ayı içinde vadesi dolan mevduat sahiplerinden yaklaşık üçte ikisi dövize geçerken, kalanı TL mevduatı tercih etti.

Bankacılar ağırlıklı olarak bireysel KKM sahiplerinin dövize döndüğünü, kurumsal müşterilerin ise vergi avantajından dolayı vadesi dolan KKM hesaplarını çevirdiklerine dikkat çektiler.


Faiz artırımının ardından KKM hesaplarının seyri yeni ekonomi yönetiminin performansının bir göstergesi olarak yabancı yatırımcılar tarafından da takip ediliyor.

Bu bağlamda KKM’den çıkan paranın dövize mi gideceği yoksa TL olarak normal mevduat hesaplarında mı kalacağı takip ediliyor. Bu performansın en önemli göstergelerinden biri de toplam KKM büyüklüğünün ağırlığını oluşturan dövizden dönen KKM’nin hesap sahiplerinin TL’yi tercih edip etmeyeceği olacak.

TL MEVDUATTA FAİZ YÜZDE 45’E YAKLAŞTI

Bankacılık kaynakları, TCMB’nin düzenlemeleri ardından dövizden dönen KKM hesapların vade sonunda TL’ye dönmesi halinde ödenen mevduat faizinin yükseldiğini, bazı hesaplar için yüzde 45’e kadar çıktığını, yükselişin önümüzdeki haftalarda devam etmesini beklediklerini ifade ettiler.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap