SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Tekstilde kriz! 1,5 milyon kişinin işi tehlikede

Tekstilde kriz! 1,5 milyon kişinin işi tehlikede

24 Temmuz 2023 Pazartesi - 17:07




Tekstil sektöründe istihdam tehlikesi yaşanıyor. Döviz kuru ve artan maliyetler nedeniyle yaklaşık 1,5 milyon işçinin işinin tehlikede olduğu belirtildi.





Artan maliyetler, uluslararası rekabetle pahalılaşan üretim ve alım gücündeki düşüş, Türkiye'nin ihracatının önemli sektörlerinden olan tekstil ve hazırgiyim sektörünü olumsuz etkilemeye devam ediyor. Cumhuriyet gazetesinden Ali Can Polat'ın haberine göre, sektördeki daralma nedeniyle birçok fabrika, işçilere yıllık izin kullandırarak durgun dönemi atlatmaya çalışıyor.

TEKSTİL SEKTÖRÜNCE 1.5 MİLYON KİŞİNİN İŞİ TEHLİKEDE

Sendikalar, "Yaklaşık 1.5 milyon işçinin istihdamı tehlikede" şeklinde uyarıda bulunurken, işverenler ise sektördeki dönüşüm sürecinin en az bir yıl sürebileceğini ve bu süreçte ayakta kalmak için ucuz finansman şart olduğunu belirtiyorlar.

Bu yılın ilk altı ayında ciro bazlı %10, adet bazlı %15 küçülen Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ramazan Kaya, sektördeki daralmanın birçok nedeni olduğunu söyleyerek, başlıca sorunun Avrupa'daki resesyonun talebi düşürmesi olduğunu ifade etti.

Kaya önemli uyarıların yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

“Geçen yılın stokları erimedi, hızlı moda yavaş modaya dönünce bizim alım gruplarımızın acelesi kalmadı. Bizde maliyet nedeniyle fiyat artınca Bangladeş, Hindistan gibi ülkelerden fiyat aldılar. Bu ülkelerle aramızdaki yüzde 15 olan fiyat farkı şu an yüzde 50. İşçilik ücretimiz de 250-300 dolardan servis, yemek, kreş vs. hesaplanınca 700 dolara çıktı.”


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap