SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > TCMB'nin raporunda enflasyonda 'doğalgaz' vurgusu

TCMB'nin raporunda enflasyonda 'doğalgaz' vurgusu

05 Aralık 2023 Salı - 12:11




TÜİK'in kasım ayı enflasyon verilerini açıklamasının ardından Merkez Bankası, Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu'nu yayımladı.





Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Kasım ayı fiyat gelişmeleri raporunu yayımladı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), açıkladığı kasım ayı enflasyon rakamlarına göre, aylık enflasyon yüzde 3,28, yıllık enflasyon yüzde 61,98 oldu.

DOĞAL GAZIN ENFLASYONA ETKİSİNE VURGU

TCMB, raporunda doğal gazda bedelsiz kullanım sınırının aşılmasının enflasyona 1,01 puan katkı yaptığı belirtilerek doğal gazın aylık enflasyon üzerindeki katkısının aralık ayında zayıflayacağının öngörüldüğü bildirildi.

Mevsimsel koşullara bağlı olarak enerji grubundaki tüketimin artmasıyla doğal gazda bedelsiz kullanım sınırının aşıldığı belirtilen raporda, doğal gaz kaleminden aylık tüketici enflasyonuna gelen etkinin tahminlerle uyumlu olarak 1,01 puan olduğu belirtildi.

Merkez Bankası raporunda, doğal gazın aylık enflasyon üzerindeki katkısının aralık ayında zayıflayacağının beklediği de belirtildi.

MEYVE VE SEBZE DIŞI GIDADA FİYAT ARTIŞI

Raporda öne çıkanlar şu şekilde:

Kasım ayında gıda grubunda taze meyve ve sebze fiyatları düşüş kaydederken, meyve ve sebze dışı gıdada fiyat artışlarının gücünü koruduğu belirtildi. Rapora göre temel mal grubu yıllık enflasyonu bu dönemde geriledi, dayanıklı tüketim malları fiyat artış oranındaki yavaşlama grup enflasyonunu kasım ayında da olumlu etkiledi.
Hizmet grubunda aylık fiyat artışı güç kaybederken kira alt grubundaki yavaşlama dikkat çekti.

YILLIK ÜRETİCİ ENFLASYONU YÜKSELDİ

Kasım ayında üretici fiyatları aylık artışı enerji kalemlerinin de etkisiyle bir miktar güçlenmiş, yıllık üretici enflasyonu düşük bazın da etkisiyle yükseldi. Bu görünüm altında, mevsimsellikten arındırılmış verilerle aylık artış oranları, B ve daha belirgin olarak C göstergesinde yavaşlamış, göstergelerin yıllık enflasyonları yataya yakın seyretti.
Enflasyonun ana eğilimindeki yavaşlama yayılım endeksi, medyan enflasyon, SATRIM gibi alternatif göstergelerle de teyit edildi.
Temel mal grubu yıllık enflasyonunun Kasım’da gerilediğini ifade edilen raporda, dayanıklı tüketim malları fiyat artış oranındaki yavaşlamanın grup enflasyonunu Kasım ayında da olumlu etkilediği söylendi.

KİRA ALT GRUBUNDA YAVAŞLAMA

Hizmet grubunda aylık fiyat artışı güç kaybederken kira alt grubundaki yavaşlama dikkat çekti.
TCMB’ye göre, Kasım ayında üretici fiyatları aylık artışı enerji kalemlerinin de etkisiyle bir miktar güçlenirken, yıllık üretici enflasyonu düşük bazın da etkisiyle yükseldi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap