SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > TCMB'den enflasyon mesajı: Gıda değil lokanta fiyatları yüzünden arttı

TCMB'den enflasyon mesajı: Gıda değil lokanta fiyatları yüzünden arttı

04 Kasım 2021 Perşembe - 12:35




Merkez Bankası TÜİK tarafından % 19.58 olarak açıklanan enflasyon verisi hakkında açıklama yaptı. Enflasyonun gıda dışında arttığını belirten Merkez Bankası, lokanta ve otel fiyatlarına dikkat çekti.





Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), tarafından bugün Ekim ayı enflasyon rakamı açıklandı. Eylül ayında yüzde 19.58 olan yıllık enflasyon yüzde 19,89’a yükseldi. İstatistiklerine güvenin giderek düştüğü TÜİK'in enflasyon rakamları yine tartışıldı. Vatandaşlar, her gün gelen zamlar nedeniyle sokak enflasyonun daha yüksek olduğundan yakındı.

TÜİK'in otomobil fiyatlarına gelen zammı dahi görmeyen enflasyon açıklamasının ardından Merkez Bankası'ndan benzer bir enflasyon açıklaması geldi. Merkez Bankası, enflasyonun gıda fiyatlarına yapılan zamlar yüzünden değil, lokanta ve oteller yüzünden artığını savundu.

Merkez Bankası (TCMB) ekim ayında aylık yüzde 2.39 artışla yıllık yüzde 19.89’a yükselen enflasyon verileri sonrası Aylık Fiyat Gelişmeleri raporunu yayımladı.

Ekimde yıllık yüzde 19.89'a çıkan enflasyona en belirgin katkının enerji ve tütün ürünlerinden geldiğini belirten Merkez Bankası, lokanta ve otel fiyatlarındaki yükselişin de yıllık enflasyonunu olumsuz yönde etkilemeye devam ettiğini vurguladı.

Aylık Fiyat Gelişmeleri raporunda öne çıkan başlıklar şu şekilde:


• Yıllık enflasyon gıda ve temel mal dışındaki gruplarda yükseliş kaydederken, bu artışa en belirgin katkı enerji ve tütün ürünlerinden geldi.

• Ekim ayında petrol, propan, bütan, kömür gibi enerji fiyatları dolar bazında kayda değer bir oranda yükselirken, Türk Lirası’ndaki görünüm ile birlikte yurt içi enerji kalemlerinde yüksek fiyat artışları kaydedildi.

• Tütün ürünlerindeki fiyat artışının tüketici enflasyonuna etkisi 0.3 puan civarında oldu.

• Lokanta ve otel grubu fiyatlarındaki yükseliş eğilimi hizmet yıllık enflasyonunu olumsuz yönde etkilemeye devam etti.

• Gıda yıllık enflasyonundaki gerilemede ise taze meyve fiyatlarındaki düzeltme hareketinin etkisi hissedildi.


• Emtia fiyatları ekim ayında enerji, metal ve tarımsal ürünler öncülüğünde olumsuz bir seyir izlemiş ve dış fiyat baskıları belirginleşti.

• Artan tedarik sıkıntıları ile birlikte üretici fiyatları enerji ve ara malı sektöründe belirgin olmak üzere alt gruplar genelinde yükseldi.

• B ve C göstergelerinin yıllık enflasyonları sınırlı bir oranda gerilerken, göstergelerin yakın dönem eğilimlerinde ekim ayında da yavaşlama kaydedilmekle birlikte yüksek seviyeler korundu.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap