SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > TCMB TL için kolları sıvadı: Yakında en büyük banknot bu olacak

TCMB TL için kolları sıvadı: Yakında en büyük banknot bu olacak

24 Nisan 2022 Pazar - 12:52




Dolar kuru ve artan enflasyonla 200 TL'nin erimesi sonucunda iddialara göre Merkez Bankası (TCMB) kolları sıvadı. Şenol Babuşçu, "500 TL’lik banknot ve 5 TL’lik madeni para geliyor" dedi.





AK Parti iktidarının 6 sıfır atma operasyonunun ardından 1 Ocak 2009 tarihinde YTL'den TL'ye geçtiğinde piyasaya sürdüğü 200 TL'lik banknotların değeri, Merkez Bankası'nın Eylül ayında aldığı PPK kararları sonrasında dolar kurunda yaşanan sert yükselişle birlikte düştükçe düştü. Tedavüle ilk çıktığında 130 dolara tekabül eden 200 TL'lik banknotlar, artık 13,57 dolara tekabül ediyor.

Yıllık enflasyonun TÜİK'e göre yüzde 61,14'le, ENAG'a göre ise yüzde 142,63'le, son 20 yılın en yüksek seviyesine yükselmesiyle 200 TL'lik bankotla market ve pazar alışverişi dahi imkansız hale geldi.

Ekonomide yaşanan kötü gidişatın ardından eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şenol Babuşçu, sosyal medya hesabından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 500 TL’lik banknot ve 5 TL’lik madeni paralar basmak için hazırlıklara başladığını iddia etti.

Şenol Babuşçu şunları dile getirdi:

Yüksek enflasyon ortamında bugün satın alınmayan malın fiyatı, gelecekte çok büyük olasılıkla artacak ama gelirler aynı oranda artmayacağından, bugün satın almak her zaman daha kârlı.


1/2 Merkez Bankası; -Enflasyon artışından tedirginlik duyuyor, -Cari açıktaki artıştan korkuyor, -Kredilerdeki artıştan rahatsız oluyor, -Kur sıçramasından çekiniyor, Onun için ticari kredilere % 10 zorunlu karşılık getirdi. Teşhis doğru ama reçete yetersiz.

2/2 Bu durumda politika faizi silahını kullanamıyor. O zaman kredi-mevduat faizlerindeki sınırlamaları kaldırsın. Serbest bıraksın...

500'lük banknotlar ve 5 TL madeni paralar için hazırlıklar başladı...."

 

Beğendim
1
Sevdim
1
Beğenmedim
6
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap