SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Tahminler havada uçuşuyor: Asgari ücret ve emekli maaşında yeni hesap

Tahminler havada uçuşuyor: Asgari ücret ve emekli maaşında yeni hesap

31 Ekim 2022 Pazartesi - 16:49




Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon beklentisini revize etmesiyle tahminler güncellendi. Ekonomist Tufaner, asgari ücret, memur ve SSK ve BAĞKUR emekli maaşı tahmininde bulundu. İşte detaylar...





2021 yılı itibarıyla artan enflasyon hayat şartlarını zorlaştırmaya devam ediyor. Son bir yılda enerji ve gıda fiyatlarına gelen zamlar memur, emekli ve asgari ücretle çalışan vatandaşların belini büküyor.

EMEKLİ MAAŞI VE ASGARİ ÜCRETTE TAHMİNLERİ GÜNCELLENDİ

2021 yılında net 2.825 lira 90 kuruş olan asgari ücret, önce 2022 Ocak tarihinde yapılan yüzde 50 zamla 4 bin 253 liraya ardından ise yüzde 30 ara zamla 5.500 liraya çıkmıştı. Temmuz zammı ile SSK ve BAĞ – KUR emekli aylıkları yüzde 42.35 memur ve emekli memur aylıkları ise yüzde 41.69 oranında arttı. En düşük emekli maaşı 3.500 TL olurken, en düşük memur emekli aylığı 6 bin 78 lira oldu. 

2023 yılı için asgari ücret Aralık ayında toplanacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu'ndan çıkacak zam oranına göre belirlenecek. Memur ve emekli aylıkları ise enflasyon oranına ve toplu sözleşmeye göre otomatik olarak zamlanacak.

Milyonlarca işçi, memur ve emekli vatandaşlar şimdiden yapılacak zam oranlarını merak ediyor.


Daha önce asgari ücret için 8, 9, hatta 10 bin TL olacağı iddiaları gelmişti. Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon beklentisini yukarıya doğru revize etmesi sonrasında tahminler güncellendi.

EN DÜŞÜK MEMUR EMEKLİSİ MAAŞI 10 BİN TL, ASGARİ ÜCRET 9 BİN, EMEKLİ MAAŞI 5 BİN TL OLACAK

Ekonomist Doç. Dr. Batuhan Tufaner, yıl sonu enflasyon beklentisine göre en düşük emekli maaşı ve asgari ücret tahmininde bulundu.

Tufaner, TCMB'nin enflasyon beklentilerine göre en düşük emekli maaşının 5 bin 782, memur emeklisinin ise 10 bin 40 TL olabileceğini ifade etti. Asgari ücret için ise 9 bin 86 lira TL tahmininde bulundu.

Beykent Üniversitesi’nden Ekonomist Doç. Dr. Batuhan Tufaner yaptığı açıklamada, “4,8 puanlık yukarıya doğru revizyona giden merkez bankası yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 65,2’ye çekti. Bu revizyon, yıl sonu enflasyonunun yüzde 65,2’den daha yüksek gelmesine işaret ediyor. Yılın üçüncü çeyreğinde TÜFE yüzde 83,45, ÜFE ise yüzde 151,50 olarak gerçekleşti. Yılın son çeyreğine ilişkin enflasyon verileri henüz görülmedi” ifadelerini kullandı.


Tufaner şu tahminde bulundu: "Yıl sonu enflasyon beklentisine göre, hâlihazırda 3 bin 500 TL olan emekli maaşı yüzde 65,2 enflasyon zammıyla 5 bin 782 TL olurken, en düşük memur emeklisi maaşı ise 10 bin 40 TL’ye yükselmiş olacak. Merkez bankasının yıl sonu enflasyon beklentisi göz önüne alındığında asgari ücretin ise 9 bin 86 TL’ TL’ye yükselmesi beklenebilir" dedi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap