SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Su ürünleri ihracatının yeni yıldızı belli oldu

Su ürünleri ihracatının yeni yıldızı belli oldu

27 Ocak 2020 Pazartesi - 11:16




Levrek ve çipurayla dünyada marka haline gelen Türk su ürünleri sektörü, Karadeniz somonu olarak adlandırılan gökkuşağı alabalığıyla da aynı başarıyı yakalamayı hedefliyor.





Dünyaya su ürünleri ihracatçıları tarafından "Türk somonu" olarak satılan balıklar, hayatlarına tatlı suda başlıyor. Göllerde kurulu çiftliklerde yumurtadan çıkan balıklar, 1 kilogram ağırlığa ulaştığında denizde kurulu çiftliklere taşınıyor. Doğal yemlerle beslenen ve yaklaşık 7 ay sonra istenilen büyüklüğe ulaşan balıklar, daha sonra paketleme tesislerine gönderiliyor.

2 somondan 1'i Rusya'ya

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl ihracatta milyar dolar sınırını aşan su ürünleri sektöründe levrek, çipura ve alabalığın yanında satışı hızla artan somonun da dikkat çekici bir büyüme sergilediğini bildirdi.



Dünya pazarında "Türk somonu" olarak pazarladıkları bu balığın ihracatının 2019'da önceki yıla göre yüzde 7 artarak 29 milyon dolara yükseldiğini dile getiren Kızıltan, bu satışın 16 milyon dolarlık bölümünün Rusya'ya yapıldığını, öne çıkan diğer pazarların da 8 milyon dolarla Vietnam ve 3,5 milyon dolarla Japonya olduğunu aktardı.
Somonun dünyada bilinen bir balık olması dolayısıyla pazarlanmasının daha kolay, talebinin de yüksek olduğunu dile getiren Kızıltan, "Türk somunuyla atağa geçmiş durumdayız. Türkiye'nin Karadeniz somonu ihracatı 29 milyon dolara ulaştı. Genele bakıldığında henüz küçük gözükse de somon, sektörde geleceği olan bir tür. İlerleyen yıllarda kalitesinde ve pazarlanmasında herhangi bir sorun yaşanmazsa bu rakamın katlanarak artacağını düşünüyoruz." diye konuştu.
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap