SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Sıfır otomobil almak isteyenlere kötü haber! Otomobil fiyatları uçacak

Sıfır otomobil almak isteyenlere kötü haber! Otomobil fiyatları uçacak

06 Mart 2022 Pazar - 15:40




Pandemi, çip krizi ve Ülkemizde yaşanan döviz krizi ve enflasyon ile sıfır otomobil fiyatları uçuşa geçerken Ukrayna - Rusya savaşı nedeniyle artan maden fiyatları yüzünden otomobil almak hayal oldu.





Otomotiv sektöründe 2021 yılında koronavirüs pandemisi nedeni ile başlayan çip krizi bu yıl da devam ederek tüm şiddeti ile kendisini sektörde hissettiriyor. İçten yanmalı motorlu bir araçta ortalama 1000 çip kullanılıyorsa elektriklilerde bu sayı 3 bine çıkıyor. Hatta 2 ay önce dünyaca bilinen bir elektrikli araç üreticisi, çip yokluğundan dolayı şarj ünitesi olmadan araçlarını piyasaya sürdü. Söz konusu marka araçlarında eksik olan çipleri araç servise girince takmayı öngörüyor. Çip krizinin aşılabilmesi için 20 milyar avroluk bir yatırım kararı alındı ancak yatırımın meyveleri 2030'da devreye girebilecek.

OTOMOBİL KRİZİ DAHA DA DERİNLEŞECEK

Ekomist Mahfi Eğilmez, Rusya'nın otomotiv sektörünün kritik madenlerinin tedarikçisi olduğuna dikkat çekerek Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan savaş nedeniyle azalan hammadde arzının Otomotiv sektöründe krizi daha da derinleştireceği uyarısında bulundu.

Ekomist Mahfi Eğilmez, "Rusya, özellikle otomotiv sanayiinde kullanılan dört önemli metalin (alüminyum, paladyum, titanyum ve nikel) önde gelene üreticilerinden birisi konumunda bulunuyor." şeklinde bir açıklamada bulunarak şimdiden bu metallerin fiyatlarında savaş nedeniyle önemli artışlar söz konusu olduğunu söyledi.

Ekomist Mahfi Eğilmez, "Rusya ile karşılıklı ambargo uygulamasına bu metaller de girerse otomotivde ciddi fiyat artışları yaşanacak demektir. Savaşın devam etmesi halinde tedarik zincirinde çok daha ileri bozulmaların ortaya çıkacağını, her alanda fiyat artışlarının hızlanarak devam edeceğini tahmin etmek zor olmasa gerek." açıklamasında bulundu.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap