SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > SGK'lı olanları yakından ilgilendiriyor! Prim iadesi hakkında şok detay

SGK'lı olanları yakından ilgilendiriyor! Prim iadesi hakkında şok detay

20 Ekim 2021 Çarşamba - 12:42




SGK ile çalışanların merak ettiği fazla primlerin geri iade edilip edilmeyeceği sorusu yanıt buldu. Hürriyet yazarı Noyan Doğan, prim sorusuna şok cevap verdi.





Hürriyet Gazetesi yazarı Noyan Doğan, SGK ile çalışanları yakından ilgilendiren kısa çalışma ödeneğinden emekliliğe birçok soruya yanıtı verdi. Noyan Doğan'ın SGK primlerine ilişkin verdiği cevap dikkat çekti. Doğan, herkesin merak ettiği fazla primlerin geri iade alınıp alınmayacağına ilişkin soruya yanıtladı. 

FAZLA PRİMLER GERİ İADE ALINABİLİR Mİ?

"Emeklilik şartlarını sağlamış olmakla birlikte yaş sınırına takılan sigortalılar fazladan ödenen sigorta primlerini iade alabilirler mi?" şeklindeki soruya Noyan Doğan, "Prim iadesinin belirli şartları var. Birden fazla sigortalı işte çalışanlar ve yüksek maaşlı çalışanların SGK tarafından tavan ücretin aşılması halinde prim iadesi hakkı doğar. Ancak emekli maaşı çalışanın mevcut prim gün sayısı üzerinden hesaplanıyor. Bu nedenle prim iadesi alamazsınız." yanıtı verdi.

65 YAŞ AYLIĞI ALINABİLİR

"Tanıdık biri 65 yaş aylığına başvurdu. Eşinden ayrıldı. Tüm şartları yerine getiriyor. Başvuru yaptı, ‘çocukların durumu iyi sana aylık bağlayamayız’ dendi. Eşinden nafaka alamıyor o da zaten 65 yaş aylığı alıyor. İhtiyaç sahibi kişi ne yapmalı?" soruya Doğan;


"65 yaş aylığının yani yaşlılık aylığının belirli şartları var. Bunlardan biri de muhtaçlık sınırından az geliri olması ve bunun da valiliklerce ve kaymakamlıklarca tespit edilmesi. Bu tespit yapılırken de kişinin sadece kendisinin ve eşinin gelirine bakılıyor. Eşlerin aynı evde yaşayıp yaşamamaları da dikkate alınmıyor. Bu durumda 65 aylığını alabiliyor olması gerekir." yanıtın verdi.

EMEKLİLİK İÇİN YAŞI BEKLEYECEKSİNİZ

"1 Şubat 1995 yılında işe başladım ve halen çalışmaktayım. Doğum tarihim 12 Mart 1972, şu ana kadar olan sigorta pirimim 9436 oldu. Buna göre ne zaman emekli olabilirim?" sorusuna Doğan; 

"1995 sigorta başlangıcı olanlar 25 yıl çalışıp, 5750 prim günü doldurduklarında 55 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar. Sizin çalışma yılınız ve prim gün sayınız dolmuş. Emeklilik için yaşı bekliyorsunuz."

TAZMİNATIN DA TAVANI VAR


"Son çalıştığım işyerinde Nisan 2010 yılından beri görev yapıyorum. Kıdem tazminatımı alarak ayrılmak söz konusu olursa, kıdem tazminatı hesaplaması yaparken sadece yıllık bir maaş olarak mı hesaplanmalıdır?" şeklinde gelen soruya Noyan Doğan;

"Her tam yıl için 30 günlük brüt ücretiniz tutarında kıdem tazminatı alacaksınız. Aylık brüt maaş, ikramiye, prim, yol ve yakacak yardımı gibi tüm ücretleri kapsayan giydirilmiş brüt ücret üzerinden hesaplanıp, çalışılan yıl ile çarpılarak kıdem tazminatı toplamına ulaşılıyor. Ancak tazminatın tavanı var, o da bugün için 8 bin 284 lira."

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0
SGK

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap