SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Piyasaların gözü Fed toplantısında

Piyasaların gözü Fed toplantısında

03 Mayıs 2022 Salı - 11:26




Yurtiçi piyasalar Ramazan Bayramı'ndan dolayı tatil olsa da, küresel piyasaların gözü Fed'in açıklayacağı faiz kararına odaklandı. Bugün başlayacak faiz kararları toplantısı 4 Mayıs'ta sona erecek. Peki Fed'in faiz kararı ne olur?





İngiltere Merkez Bankası (BoE), Japonya Merkez Bankası (BoJ) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) gibi dünyanın önde gelen merkez bankalarının mayıs ayında gerçekleştireceği herhangi bir toplantı bulunmazken, Amerika Merkez Bankası (Fed) bugün yılın üçüncü faiz toplantısını gerçekleştirecek. Öte yandan artan koronavirüs vakalarından dolayı şehir kapatmalara kadar giden Çin'de, Merkez Bankasının (PBoC) kararı önümüzdeki ay açıklanacak.

FED'İN FAİZ KARARI NE OLUR?

Yılın ilk toplantısını 25 – 26 Ocak 2022 tarihinde, ikinci toplantısını ise geçtiğimiz 15 – 16 Mart tarihlerinde gerçekleştiren Fed, son toplantısında para politikasında faiz artırımına gitmişti. Analistler Fed'in 3-4 Mayıs tarihlerinde gerçekleştireceği toplantıda,  faiz aralığını 0,25-0,50 düzeyinden 0,75-1,00 seviyesine çekmesini öngörüyor. Öte yandan Fed Başkanı Jerome Powell'ın geçtiğimiz toplantılarda beklenen faiz artırımını geciktirmesinden dolayı aksi durum da gerçekleşebilir.

Fed Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) bugün yapacağı tplantıda, bilanço küçültme sürecine de başkanacak. Öte yandan ABD Merkez Bankası'nın sıkılaşma takvimi ve hızına dair vereceği sinyaller de küresel piayasaları etkileyen kritik kararlar arasında yer alıyor.

POWELL'IN 'AGRESİF SIKILAŞMA SÜRECİ' VURGUSU


Fed Başkanı Powell'ın geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalarda "agresif sıkılaşma sürecine"  dikkat çekmesi ve ardından banka yetkililerinin 75 baz puanlık faiz artırımı mesajları tartışma yaratmıştı. Bu süreçle analistler yüksek faiz ortamına hızlı geçiş yapılacağını öngörmüştü. Açıklamaların ardından  tahvil piyasalarında haziran ayında 75 baz puanlık faiz artırımına gidileceği ihtimali yüzde 80'e kadar çıktı.

FED'İN TEMMUZ VE AĞUSTOS AYI FAİZ KARARLARI NE OLACAK?

Fed'in yaptığı açıklamaların ardından Temmuz ve Ağustos aylarında 50'şer baz puan faiz artırımı bekleniyor. Buna göre ABD Merkez Bankasının Fed'in, faiz oranlarını 225 baz puan artırarak yüzde 2,50-2,75 'e kadar çıkaracağı öngörülüyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap