SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Piyasalarda rüzgar tersine döndü!

Piyasalarda rüzgar tersine döndü!

24 Mayıs 2016 Salı - 12:16




Yeni kabinenin açıklanması ve TCMB`nin faiz kararının öncesinde dolar hareketlendi.4 ayın zirvesine yükselen Dolar/TL,yeni hükümetin açıklanmasının ar





Borsa ise adeta uçuyor.

Bu sabah yeni ekonomi yönetiminin nasıl şekilleneceğine yönelik belirsizlik ve TCMB'nin faiz indirimlerine devam edeceği beklentileriyle 3,01'in üzerine çıkan dolar/TL, kabine açıklamasının ardından 2,98'nin altına geldi.

Dolar/TL saat 11.46'da 2,9750'yi gördü. 3,36'nın üzerine çıkan euro da 3,33'e geriledi.

BORSA UÇUŞA GEÇTİ

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi ise güne yüzde 0.31 düşüşle başlarken, açıklamanın ardından adeta uçuşa geçti. BIST 100 endeksi yüzde 2'nin üzerinde primle 78.359 puan seviyesinde bulunuyor.


Reel Kapital Menkul Değerler Araştırma Uzmanı ve UZMANPARA yazarı Enver Erkan, piyasalardaki hareketlilğe ilişkin UZMANPARA'ya yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

KUR HAREKETİNİN ÖNEMLİ KISMI YURT DIŞINA AİT!

"Son dönemde Türk varlıkları üzerindeki baskı artmıştır. Kurda yukarı yönlü hareket ağır basmakla beraber, tahvil faizleri yine çift haneye yakınsamış, CDS primi de gitgide artmaktadır. Aslında kur hareketinin önemli bir kısmı yurtdışına ait. Çünkü Fed’in faizleri artıracağına ilişkin spekülasyonların artması doları diğer para birimlerine karşı güçlü kılmaktadır. Dolar endeksi bu bağlamda iyi bir göstergedir. Çünkü belli bir aralık içine yerleşmiştir; 90 – 100 aralığı içine. Bu da dolardaki küresel bazdaki eğilimi ve Fed’in iletişim dilinin tonajını daha öngörülebilir kılmaktadır.

NEDEN SÜPER SALI?

Bizde riskin bu kadar yükselmesine neden olan unsurlar da jeopolitik ve siyasi risklerdeki artıştır. Ekonomi yönetimi önemli bir bilmece olacak yine; Türk varlıklarında rahatlama piyasanın güvendiği, tecrübeli bir ismin ekonominin direksiyonunda olmasıyla olabilir. Tabii ekonomi yönetiminin şekillenmesi, ileride para politikalarının seyrini de derinden etkileyebilir. Bugünü Süper Salı yapan, kabine açıklamasıyla Merkez Bankası açıklamasının aynı günde olacak olmasıdır. Merkez açıklaması muhtemelen daha önce olur, kabine açıklaması ise belirsiz. Bir ihtimal borsa kapanışı sonrasına bile sarkabilir; programlarda her zaman sarkmalar olabilir.


KUR 3'ÜN ÜZERİNDE TUTUNUR MU?

Merkez açıklamasından beklentimiz üst bantta sembolik bir faiz indirimi olabileceği yönünde; ancak gecelik borç verme faizinde 50 baz puan indirim de piyasa beklentileri arasındadır. Faiz indirimi gerçekleşirse kurda anlık 3’ün üzerine bir reaksiyon olabilir. Sonrası ise ekonomi kadrolarının şekillenmesiyle beraber ortaya çıkar. Ancak biz kurda gevşeme olsa bile, 15 Haziran’a kadar olacak faiz artırımı spekülasyonlarının dolar endeksini belli seviyelerin üzerinde tutacağını düşünüyoruz. Kurda da ilerleyen vadede yukarı yönlü eğilimin sürmesini beklemekteyiz, bu kapsamda düşüşler de orta ve uzun vadede alım fırsatları yaratabilir."

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap