SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Petrole OPEC+ dopingi: Akaryakıt fiyatlarına dev indirim beklentisi

Petrole OPEC+ dopingi: Akaryakıt fiyatlarına dev indirim beklentisi

04 Ağustos 2022 Perşembe - 10:48




ABD ham petrolü Çarşamba günü yüzde 4 düştükten sonra varil başına 91 doların üzerine çıktı. Brent petrol ise 97 doların üzerini test etti.





Brent petrol, yatırımcıların OPEC+'dan sonra arz artışını zayıf ABD petrol talebine ve artan stoklara karşı neredeyse altı ayın en düşük kapanışına gerilemesinin ardından yükseldi.

Çarşamba günü yüzde 4 civarında düşüş gösteren ham petrol fiyatı varil başına 91 doların üzerine çıktı. Brent petrol de 97 doların üzerini test etti.

Türkiye'de ise sürekle artan dolar kuru, akaryakıt fiyatlarına beklenen dev indirimin yapılmasına engel oluyor.

Merkez Bankasının faiz kararı sonrası yükselişe geçen dolar, dün TÜİK'in açıkladığı enflasyon verileri sonrası 18 TL'yi gördü.

Motorin ve benzine en son 2 hafta önce indirim gelmişti. Sürücüler dört gözle indirim haberi bekliyor.


Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü, Eylül ayında arzı günde 100 bin varil kadar artırmayı kabul ederken, “ciddi derecede sınırlı” yedek kapasite uyarısında bulundu.

Geçtiğimiz ay Körfez ülkelerini ziyaret eden ABD Başkanı Joe Biden, Suudi Arabistan'dan petrol üretimini artırmasını istemişti.

Ancak, OPEC+ toplantısından çıkan sınırlı üretim kararı, Biden'ı zor durumda bıraktı. Uluslararası basın, Körfez ülkelerinin artık patronu ABD'yi dinlemediklerini öne sürdü.

ABD'de hükümet verileri, Amerikalıların pandemi etkisiyle, 2020 yazında olduğundan daha az araba kullandığını gösterdi.

Ülke çapında ham petrol stokları, geçtiğimiz hafta 4 milyon varilden fazla arttı.


Ham petrol, Moskova'nın Şubat ayında Ukrayna'yı işgalinin tetiklediği tüm kazanımlarını geri verdi.

Mart ayında 130 doların üzerinde zirveye ulaşmasından bu yana petrol, Rusya'nın hâlâ küresel piyasaya tedarikte bulunduğuna dair işaretler ve yatırımcıların küresel bir yavaşlamanın enerji tüketimini aşındıracağına dair artan endişeleri ile aşağı çekildi.

Sanford C. Kıdemli Enerji Analisti Neil Beveridge, "Petrol fiyatları OPEC'in küçük üretim kotası artışıyla desteklenirken, özellikle Çin'den gelen zayıf makro veriler ve ABD ham petrol stoklarındaki artış nedeniyle genellikle düşüş eğilimi gösteriyor" dedi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap