SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Peşin ödeyene ekstra indirim

Peşin ödeyene ekstra indirim

15 Eylül 2016 Perşembe - 11:48




Vergi, prim, trafik cezası, su gibi borçlar yapılandırma ile kolayca ödeniyor. Peşin ödemeye ekstra indirim var. Asıl borç 150, enflasyon tutarı da 33





Kamuya olan borçlar için getirilen yapılandırma imkanı, büyük ilgi gördü. Kısa sürede sadece vergi dairelerine 500 bin kişi başvuru yaptı. 31 Ekim'e kadar yapılandırma başvurusunu yapanlar vergi, prim, trafik cezası, öğrenim kredisi, su gibi borçlarını kolayca ödeyebilecek. Yapılandırma 30 Haziran'a kadar olan borçları kapsarken; başvuranlar peşin ya da taksitle ödemeyi seçebilecek. Yapılandırmayla gecikme zammı ve faizi silinip onun yerine enflasyona göre güncelleme yapılacağı için borç önemli ölçüde düşecek. Ancak peşin ödeme yapanlar, daha büyük avantaj elde edecek. Çünkü bu yapılandırma yasasında, öncekilerden farklı olarak peşin ödemeye ekstra indirim sağlandı. Şöyle ki; peşin ödemeyi seçenler, enflasyon (Yİ-ÜFE) esas alınarak belirlenen tutarın yarısını ödeyecek. Yani 'ana para + Yİ-ÜFE üzerinden hesaplanan tutarın yarısı' yatırılarak borçtan kurtulunacak.

KATSAYI EKLENİYOR

Taksitli ödemelerde ise ana para + Yİ-ÜFE'ye göre yeni borç hesaplanacak. Belirlenen tutar; 6 taksit için (1,045), 9 taksit için (1,083), 12 taksit için (1,105), 18 taksit için (1,15), katsayısı ile çarpılacak. Bulunan tutar taksit sayısına bölünerek 2'şer aylık dönemler halinde ödenecek taksit tutarı hesaplanacak. Örneğin; yapılandırmada asıl borç 150, enflasyon tutarı 33 lira olarak hesaplanmışsa, peşin ödemede 167, taksitli ödemede ise 191-210 lira arasında para yatırılması gerekecek. Peşin ödemeler ve ilk taksitler Maliye'ye olan borçlar için 30 Kasım 2016'ya, prim borçları için 2 Ocak 2017'ye kadar yapılacak. Yapılandırmanın bozulmaması için ilk 2 taksitin süresinde ve tam ödenmesi önem taşıyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap