SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Nafile hayvancılık toplantıları

Nafile hayvancılık toplantıları

28 Eylül 2017 Perşembe - 10:00








Haftalık yağ ve peynir hasılatı kadının sırtında yağcıya giderken, ağırlıktan çıkan sepet sesi, Trabzon ekonomisinin seslerinden biriydi. Trabzon’da yetişenlerin okul masrafları tereyağından karşılandı. Evler geçindirildi. Şimdi önceki üretimden eser yok, tonlarla yapılan hesaplar kilogramlara çoktan indi. Kilogramlara inen tereyağının ve hayvancılığın geleceğini tartışmak üzere, Trabzon Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Jersey Süt Sığırı Yetiştiriciliği Tereyağı ve Süt Üretiminin Geliştirilmesi” konulu sempozyum Temmuz ayında Tonya’da yapıldı. Sempozyumda kim yok ki; milletvekili, kaymakam, il-ilçe müdürleri, belediye başkanı, genel sekreterler, daire başkanları, kooperatif başkanları, muhtarlar, akademisyenler...

İşte aranan kadro! Yaşanan soruna çözüm üretmek üzere Tonya’da hepsi bir araya geldi. Konuştular, söz aldılar, tarihten bahsettiler. Önemli bir ayrıntı, bu toplantıda gerçek cefakâr kadın üreticiler ve çiftçiler yok! Bahanemiz hep hazır: Çağırdık, anons ettik ama gelmediler. Sempozyum bitti, sempozyum raporu hala ortalıkta yok. Varsa bana gönderirlerse çok mutlu olacağım. Zira konu önemli. Tonya İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü binası yıkıldı, yeniden yapılıyor. Tabi binalar önemli, tarım politikası, içindeki hizmetten çok binanın yapısından yönetilmektedir(!) Senelerdir, hayvancılık konusu konuşulur, masaya yatırılır ve politikalar geliştirilir ama bir ilerleme olmaz.

Oysa atılan adımlar sonucunda büyükbaş hayvan sayısının her yıl en az yüzde 10, paralelinde de et ve süt üretiminin artması beklenir. TÜİK rakamları gösteriyor ki; bırakın artmayı rakamlar düşüyor. 2004’te, 14.800 olan sığır sayısı, 2012’de 11.416, 2016 yılında 11.810’dur. Demek ki toplantılardan ve çalışmalardan reel bir sonuç çıkmamış. TÜİK rakamlarına baktığımızda Trabzon ve diğer ilçelerdeki durum, oransal olarak bu tablodan hiç farklı değil. Herhalde bu kadar politika bilinçsizce hayvancılığın yerinde saymasına hizmet ediyor. Büyükbaş hayvancılıkta ithalata verilen destek yüzde 30, yani 10.000 TL’lik hayvan ithal ettiğinizde 7.000 TL’sini siz, 3.000 TL’sini ülkemiz karşılıyor. İthalata olan destek, üretimde yok denecek kadar az. O zaman sormak lazım, siz bu kadar yönetim adamı - aralarında bir kadın bile yok- neden bir araya geliyor, toplantı ve sempozyumlar yapıyorsunuz?

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap