SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Merkez Bankası uzmanları açıkladı! Elektriğe yeni zam yolda

Merkez Bankası uzmanları açıkladı! Elektriğe yeni zam yolda

30 Ekim 2021 Cumartesi - 15:22




İklim değişikliği yüzünden barajlarda üretilen elektrik miktarının azaldığını belirten Merkez Bankası uzmanları, buna bağlı olarak elektrik fiyatlarına zam yapılabileceğini duyurdu.





Merkez Bankası uzmanları, son yayınlanan enflasyon raporunda barajlardan üretilen elektriğin payının azaldığına,  aynı dönemde doğalgazın elektrik üretimi içindeki payının ize yükseldiğine dikkat çekerek üretilen pahalı elektriğin tüketiciye zam olarak yansıyabileceği uyarısında bulundular.

 Söz konusu raporda barajlardan üretilen elektriğin payının yüzde 14.6'ya gerilerken doğalgazın elektrik üretimi içindeki payının ise yüzde 32.5 düzeyindeyken bu yıl yüzde 39.3'e yükseldiği vurgulandı.

 Uzmanların yaptığı tahminlere göre, elektrik üretim maliyetinde yaşanan bu artış elektrik fiyatlarına zam olarak yansıyacak ve bunun sonucunda da enflasyon doğrudan 0.27 puan, dolaylı olarak da 0.15 puan olmak üzere toplamda 0.42 puan yükselecek.

 Raporda, son dönemde uluslararası enerji fiyatlarının küresel talepteki toparlanmayla birlikte kayda değer bir oranda yükseldiği, özellikle Türkiye gibi enerji ithalatçısı ülkelerde uluslararası petrol, doğalgaz ve kömür fiyatlarındaki yüksek artışların üretici ve tüketici enflasyonları açısından olumsuz bir görüntüye yol açtığı ifade edildi.

Uluslararası enerji fiyatlarındaki gelişmelerin elektrik üretim maliyetlerini doğrudan etkilediğine işaret edilen raporda, elektrik üretiminde doğalgaz ve kömür gibi ithalata dayalı kaynakların payının arttığı, bunun da elektrik fiyatlarının uluslararası enerji fiyatları ve döviz kuruna olan duyarlılığını yükselttiği belirtildi.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap